Home Vijesti Politika Odbijen Čamparin zahtjev za utvrđivanje privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika

Odbijen Čamparin zahtjev za utvrđivanje privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika

150
0
IZVOR: SRNA/SNEŽANA SAMARDŽIJA

Ustavni sud BiH na današnjoj plenarnoj sjednici odbio je zahtjev federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare o pokretanju procedure utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za vršenje funkcije koju obavlja.

Ustavni sud BiH odbio je zahtjev zbog nenadležnosti za odlučivanje, navodi se u saopštenju.

Sud je, kako se navodi, “u skladu sa članom 8.8. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, odbio navedeni zahtjev zbog nenadležnosti Ustavnog suda BiH za odlučivanje”.

„Vodeći se činjenicom da je članom 8.8. Izbornog zakona BiH određeno da Ustavni sud BiH može odlučiti da je član Predsjedništva BiH privremeno nesposoban za vršenje svoje funkcije pozivam Ustavni sud BiH da u najkraćem roku pokrene proceduru utvrđivanja sposobnosti Milorada Dodika za vršenje dužnosti člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda”, navodi se u Čamparinom zahtjevu, prenosi Srpskainfo.

Ustavni sud BiH sutra će donijeti odluku o zahtjevu 24 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske nastalog u vezi sa dodjelom koncesija.

U ovom predmetu Ustavni sud BiH je donio rješenje kojim je utvrdio da Komisija za koncesije BiH u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije nije izvršila djelimičnu odluku Ustavnog suda BiH od 16. jula, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Na zahtjev Komisije, ovim rješenjem Ustavni sud BiH je produžio rok Komisiji za izvršenje navedene odluke Ustavnog suda BiH za narednih šest mjeseci od dana dostavljanja rješenja.

Rješenjem je naloženo Sudu BiH da preduzme mjere s ciljem hitnog rješavanja spora protiv rješenja o imenovanju Zajedničke komisije za rješavanje spornih pitanja između BiH i Republike Srpske u vezi s dodijeljenim koncesijama.

O odluci o privremenoj mjeri u ovom predmetu Ustavni sud BiH će odlučivati sutra, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Poslanici Predstavničkog doma su 28. decembra prošle godine podnijeli zahtjev Ustavnom sudu BiH kako bi riješio spor prouzrokovan donošenjem odluka o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje hidroelektrana “Buk Bijela”, “Foča” i “Paunci” na rijeci Drini.

U suštini ove apelacije je dogovor Republike Srpske i Srbije o izgradnji hidroelektrana u gornjem toku Drine, a poslanici Predstavničkog doma traže da se dogovor suspenduje i da BiH bude ključni akter u pregovorima o tom projektu.

Odluka o apelaciji zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma arlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto u kojoj traži ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o Sudu BiH biće donesena na nekoj od narednih sjednica.

Riječ je o apelaciji koju je Krišto uputila 17. decembra 2020. godine kojom se traži ukidanje apelacione nadležnosti Suda BiH.

Ustavni sud BiH odbio je zahtjev zbog nenadležnosti za odlučivanje, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici je ocijenjeno da se apsolutnom zabranom nošenja hidžaba i brade pripadnicima Oružanih snaga BiH dok su u službi i u uniformi krši pravo na privatni život i na slobodu vjere koji su zagarantovani Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

Svečanu izjavu danas je na sjednici dao strani sudija Albanac Ledi Bianku. Albanskog sudiju imenovao je Evropski sud za ljudska prava iako Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus o imenovanju novog stranog sudije.

Previous articleOvi znakovi pokazuju da ste pod prevelikim stresom
Next articleMesi ima Zlatnu loptu, Ronaldo rekord za sva vremena