Home Vijesti Potrebno je nešto efikasnije i bolnije

Potrebno je nešto efikasnije i bolnije

398
0
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Izetbegović poručuje da sankcije Dodiku nisu dovoljne

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je u razgovoru za BBC govorio o aktuelnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.
Na pitanje o namjerama Milorada Dodika, Izetbegović je kazao da predsjednik SNSD provjerava šta može uraditi.

– Ako bi mogao, odvojiće RS. Ako ne može, a ne može, onda će pokušati vratiti nadležnosti koje su prenesene na državni nivo prije 15 godina, kada smo osnovali Oružane snage, obavještajnu službu, sistem oporezivanja i pravosuđe. On bi to sada volio vratiti i ponovo učiniti državu podijeljenom – izjavio je Izetbegović.

Ako ne uspije u tome, dodao je Izetbegović, Dodik će pokušati dobiti nešto iz postojeće situacije kako bi se predstavio kao neko ko se bori za interese entiteta i interese srpskog naroda, te na osnovu toga pobijediti na narednim Opštim izborima.

Govoreći o mogućnosti novih sukoba u BiH, Izetbegović je kazao da se to nikada ne može reći sa sigurnošću.

– To se ne bi trebalo desiti jer su ljudi, uključujući i Srbe, zasićeni tenzijama, krizama, ratovima i konfliktima. Obični ljudi su zasićeni time. Niko ne bi želio ići u tom smjeru, ali nikada ne možete znati u BiH – kazao je Izetbegović.

U situaciji u kojoj vas neko napada, pojasnio je predsjednik SDA, nije moguće reći da su oni koji napadaju i oni koji se brane jednako odgovorni.
Dodik na dnevnoj bazi stvara probleme. U posljednjih 15 godina je uradio mnogo loših stvari. Natjerao nas je da uzvratimo i ja ću učiniti sve da ta borba bude politička, a ne pravi sukob – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio da sankcije za Dodika nisu dovoljne, te da se mora uraditi nešto više.

– Nešto mnogo efikasnije i bolnije za one koji stvaraju probleme bi se trebalo uraditi i moralo bi se uraditi. Očekujemo od SAD-a da to urade. Oni to mogu. Evropska unija je zbunjena i za njih to nije jednostavno jer trebaju konsenzus, ali Amerikanci to mogu i trebaju uraditi – zaključio je Izetbegović.

Istakao je Izetbegović da je broj pripadnika međunarodnih snaga stacioniranih u BiH, ukoliko bude potrebe, moguće povećati. Na pitanje uloge predsjednika Rusije Vladimira Putina u dešavanjima u BiH, Izetbegović je kazao da je nju teško precizno definisati.

– U BiH i na Balkanu oni se bore protiv prisustva NATO-a. Ne bi željeli da BiH postane dio NATO saveza. To je njihov glavni cilj i žele imati svoj utjecaj – izjavio je predsjednik SDA.

Previous articleTrivićeva povodom vršnjačkog nasilja u nevesinjskoj školi
Next articleSve krize u BiH počele su na dva načina