Home Izdvojeno Sve krize u BiH počele su na dva načina

Sve krize u BiH počele su na dva načina

420
0
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Stevandić poručio da se izbori ne smiju odlagati

Svi se zalažemo za održavanje izbora jer samo u zemljama gdje vlada mir, prosperitet, gdje se ljudi biraju na izborima, ima i budućnosti. Izbori su nešto što se ne smije odlagati.

To je poručio poslanik u PS BiH i član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, Nenad Stevandić, nakon sastanka članova te grupe sa zapadnim diplomatama i ambasadorima u zgradi Delegacije EU u Sarajevu.

– Pitanje konsenzusa između stranaka, naroda, entiteta je drugo pitanje. Ovdje je najviše bilo poziva da se nastavi rad Interresoprne radne grupe. Što se toga tiče, mogu da kažem isti su rezultati bili i kada se sastajala ta grupa i kada se nije sastajala, jer je ovdje pitanje političkog konsenzusa – rekao je Stevandić.

On je naglasio da je osnovi problem pravosuđe i uticaj neformalnih krugova na pravsouđe, kao i uticaj na nazavisnost CIK. Stevandić je poručio da su sve krize u BiH počele na dva načina – odlukom visokog predstavnika ili odlukom sudija Ustavnog suda BiH, koji su takođe stranci.

– Dakle, ta četiri stranca su napravili sve krize. Kada bi se dogovorili da funkcioniše Ustavni sud kao što su funkcionisale mnoge presude bez stranaca, kada šest domaćih sudija donosi odluke u tzv. Malom vijeću, a takvih presuda ima 23 koje nisu izazvale nikakve krize, ako sve u budućnosti bude funkcionisalo uz saglasnost naroda i entiteta, eto puta u neku budućnost. Da naši glasači sutra ne budu glasači u Njemačkoj, Austriji ili Italiji – kaže Stevandić.

Na pitanje o mogućem indirektnom izboru članova Predsjedništva BiH, u Parlamentarnoj skupštini, Stevandić je rekao da o tome treba da se izjasne parlamenti Srpske i Federacije.

– Moj je stav da bih prihvatio asimetrična rješenja. Izabrao bih način da ne dozvolimo da se slučaj Komšić u nedogled ponavlja, da ne dozvolimo da jedan narod drugom narodu bira predstavnika i da se taj narod, umjesto za neki prosperitet, bori za svoja prava – poručio je Stevandić.

Previous articlePotrebno je nešto efikasnije i bolnije
Next articleBanjaluka: Porast nasilja u porodici za vrijeme pandemije