Home Izdvojeno Kinezi pronašli antitijelo koje neutrališe sve sojeve korona virusa

Kinezi pronašli antitijelo koje neutrališe sve sojeve korona virusa

166
0
FOTO: ATEF SAFADI/EPA

Dok cijeli svijet strahuje od omikrona, novog soja korona virusa, naučnici iz Kine ulili su novu nadu tvrdnjama da su izolovali antitijelo koje može efikasno da neutrališe sve varijante korona virusa

I ako su kineski naučnici iz više različitih institucija, uključujući Univerzitet “Sun Jatsen” u Guangdžouu i Univerzitet Džeđang u Hangdžouu, vrlo optimistični i sugerišu da bi ovo moglo biti rješenje za pandemiju kovida 19, naši stručnjaci kažu da je, iako su rezultati obećavajući, potrebno da prođe vrijeme i da se urade dodatna istraživanja.

Djeluje i na omikron

Autori studije, koja je, kako piše ruski RT, objavljena u utorak, tvrde da se pokazalo da monoklonsko antitijelo 35B5 u laboratorijskim uslovima, ali i u istraživanjima sprovedenim na živom organizmu (humanizovanim miševima), neutrališe tip kovida 19 bez mutacija, ali i one varijante koje izazivaju zabrinutost. Naučnici su primijetili da antitijelo djeluje i na “veoma mutiranu” delta varijantu, koja je odgovorna za smrtonosne talase infekcije širom svijeta, a tvrde i da je dio antigena na koji cilja antitijelo 35B5 takođe prisutan i u varijanti omikron, koji je veoma mutiran.

Antitijelo 35B5 neutrališe korona virus ciljajući jedinstveni epitop (dio antigena koji imuni sistem prepoznaje), koji izbjegava mjesta mutacije – navodi se u studiji.

Drugim riječima, ovo znači da 35B5 cilja na jedinstveni dio virusa koji se ne mijenja tokom procesa mutacije. Ciljajući dio virusa koji nije pogođen mutacijama, koje se smatraju zabrinjavajućim, 35B5 antitijelo je pokazalo efikasnu sposobnost neutralizacije u nekoliko različitih sojeva. Kineski naučnici tvrde da bi ovo otkriće moglo da se iskoristi za stvaranje univerzalne vakcine protiv korona virusa.

Sačekajmo istraživanja na ljudima
Infektolog prof. dr Dragan Delić kaže za Kurir da nije nemoguće da su naučnici u svetu pronašli antitijelo koje neutrališe sve varijante korona virusa, ali da je primjena ovoga još na “dugom štapu”:

– Medicina se toliko razvija da je to fantastično. Ona krupnim koracima ide napred, što se vidi i po brzini kojom su napravljene vakcine protiv korona virusa. Živimo u vremenu ubrzanog razvoja medicine i otkrića, ali kada je o ovom istraživanju riječ, treba sačekati zvanična istraživanja na ljudima i samu registraciju, a to je sve na dugom štapu.

Previous articleAko padnu oni, pali smo svi
Next articleŠOK: Tijelo djevojčice (9) pronašli u šumi u KESI