Home Vijesti U Bijeljini i Sokocu uhapšeno sedam osoba zbog ratnih zločina

U Bijeljini i Sokocu uhapšeno sedam osoba zbog ratnih zločina

360
0
IZVOR: FENA

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provodi akciju u Bijeljini i Sokocu vezanu za procesuiranje osoba koji se dovode u vezu s činjenjem ratnih zločina.

Slobode je lišeno sedam osoba zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, saopšteno je iz ove institucije.
“Policijski službenici SIPA-e su danas 03.12.2021. godine na području Bijeljine i Sokoca, slobode lišili sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ‘Ratni zločin protiv civilnog stanovništva’ u vezi sa krivičnim djelima ‘Individualna i komandna odgovornost’ i ‘Sapočinilaštvo”, navode.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predate na dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Ovo je još jedna u nizu akcija u procesuiranju ratnih zločina. Tako je prije dva dana uhapšeno devet osoba na području Novog Grada. Oni su osumnjičeni za krivična djela zločina protiv čovječnosti prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.
Osobe koje su pod istragom Tužilaštva BiH osumnjičene su da su kao pripadnici vojne policije vojske Republike Srpske (VRS) počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Bosanskog Novog 1992. godine

Previous articleDNS nije opozicija Srpskoj nego Dodiku
Next articlePRIJEDOR: Pijani poslanik udario dijete na pješačkom prelazu