Home Vijesti Bitkoinu vrijednost u samo sat vremena pala za gotovo 10 hiljada dolara!

Bitkoinu vrijednost u samo sat vremena pala za gotovo 10 hiljada dolara!

370
0
Michaela Dusikova/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia

Kriptovalute predvođene bitkoinom i etereumom ‘zaronile’ su na svjetskim tržištima kapitala za oko 20 posto u posljednja 24 časa, objavio je u subotu ujutro portal Coindesk.com. Najvažnija kritpovaluta, bitkoin, izgubio je tokom subotnjeg jutra na vrijednosti oko 10 hiljada dolara, te se na kraju oscilicirajućeg trenda njime trgovalo po cijeni od 42 hiljade dolara, da bi se ubrzo koliko-toliko oporavio, podigavši vrijednost na 45 hiljada dolara.

– Bitkoin je pao za oko 15 hiljada dolara u posljednja 24 sata. Etereum, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, pao je za oko 1100 dolara u istom vremenskom periodu. Vodeća kriptovaluta odražava širi pad na kripto tržištima, prema našem indeksu cijena, pri čemu su neke kriptovalute pale i za više od 20 posto u posljednja 24 sata. Čini se da je većina tih sredstava pretrpjela nagli pad – konstatuje Coindesk.com procjenjujući kako je nagli pad kapitalizacije kriptovaluta posljedica neizvjesnosti uzrokovanih omikron varijantom covida-19 i, navodi portal, rastućom nelagodom američkih Federalnih rezervi (Fed) zbog visoke inflacije, piše Jutarnji.hr.

U utorak je, podsjeća isti izvor, guverner Feda Džerom Pauvel reterirao u odnosu na ranija stajališta o inflaciji u kojima je Fed izražavao sumnju u snažnija inflatorna kretanja i rekao da bi centralna banka mogla razmotriti sve inflatorne scenarije.Prije pomenutih oscilacija cijena bitkoina na tržištima kapitala dostizala je maksimalnih 57.662 dolara za bitkoin. Nakon oscilacija, tržišna kapitalizacija kriptovaluta, navodi Coindesk.com, procjenjuje se na i dalje respektabilnih dvijehiljade milijardi dolara. Isti izvor navodi i kako dio kriptovaluta, poput tetera, nije tokom današnjeg trgovanja doživio pad, već lagani rast

Previous articlePokrenuta inicijativa za REFERENDUM protiv Stožera i Kovid potvrda
Next articleTransrodna manekenka diskvalifikovana: Nisu bili spremni za ženu poput men