Home Vijesti Ekološki protesti u Srbiji: Blokiran saobraćaj u Beogradu

Ekološki protesti u Srbiji: Blokiran saobraćaj u Beogradu

129
0
IZVOR: KURIR / ZORANA JEVTIĆ

U Beogradu se od 14 časova održava protest, a najavljene su blokade saobraćaja od strane više ekoloških udruženja. Nakon protesta istih organizacija prošle subote, danas će blokade, po najavama organizatora, trajati i duže od sat vremena.

Pješačke blokade najavljene su na Novom Beogradu, kod Sava Centra i Tržnog centra Ušće, za 14 časova. Blokade saobraćaja biće na auto-putu, kod Bubanj potoka i aerodroma, kao i na kružnim tokovima Slavija, Autokomanda i Opština Novi Beograd. Organizatori su najavili da planiraju i blokiranje Obrenovačkog puta kod Umke, Bariča i Makiškog polja, kao i mostove – Brankov, Pupinov i Pančevački.

Slične akcije najavljene su i za druge gradove u Srbiji, među kojima su Novi Sad, Niš, Kragujevac, Zrenjanin, Novi Pazar, Šabac…

Najavljeno je i da će tokom blokada biti omogućeno vozilima hitnih službi da prođu. MUP je ranije objavio da građani prijave zbog blokade puteva i saobraćaja mogu uputiti telefonom ili e-mail porukom.

Ekološki ustanak pokrenut je zbog namjere vlasti, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, da multinacionalnoj metalurško-rudarskoj korporaciji Rio Tinto dopusti otvaranje rudnika litija u zapadnoj Srbiji, pišu domaći mediji.

Demonstranti tvrde da bi planirani rudnik mogao biti ekološka bomba i izazvati opasno zagađenje vode, prvenstveno obližnje rijeke Jadar, i obradive zemlje.

Osim toga, bune se protiv mogućnosti koju novi zakon o eksproprijaciji otvara – da država provodi prenamjenu zemljišta za projekte od javnog značaja, i da tako čak prisvoji, odnosno eksproprira privatno zemljište. Narodna skupština je sporni zakon već izglasala, ali predsjednik Vučić još ga mora potpisati da bi stupio na snagu.

(MONDO)

Previous articleOdržana vanredna sjednica Predsjedništva bez Dodikovog prisustva
Next articlePet namirnica koje ne treba da jedete s jajima