Home Lifestyle Jedna emocija može da bude okidač za moždani udar

Jedna emocija može da bude okidač za moždani udar

210
0
IZVOR: SHUTTERSTOCK/FIZKES

Situacija koja nam se svima dešava makar jednom u par dana može biti okidač za moždani udar!

Nova studija identifikovala je jedan od mogućih okidača za moždani udar, koji nije direktno vezan za zdravlje i stanje organizma. U pitanju je emocija koju ljudi često doživljavaju, i zna se da nije baš “blagotvorna”, ali je ponekad nemoguće izbjeći je!

Studija je sprovedena na osnovu podataka o više od 13.000 pacijenata, i objavljena je u “Evropskom žurnalu srca”. Podaci potvrđuju da je određeni procenat pacijenata koji su preživjeli moždani udar, u satu prije tog događaja doživio stres izazvan ljutnjom i bijesom.

Jedan od 20 pacijenata prijavio je da je imao jak fizički stres, dok je jedan od 11 pacijenata imao “epizodu” ljutnje i bijesa najviše 60 minuta pre doživljenog moždanog udara.

“Teško je procijeniti kada će se moždani udar dogoditi, ali je važno da znamo koji faktori mogu da izazovu njegov nastanak. Prevencija moždanog udara je prioritet za ljekare, a iznenadni događaji koji utiču na cijeli organizam mogu se odraziti i na cirkulaciju. Moguće je da dalje izazivaju ekstremnu reakciju simpatičkog nervnog sistema, koji kontroliše funkcije kao što su krvni pritisak i brzina rada srca”, rekao je profesor Endrju Smit, jedan od autora studije.

“Većina studija do sada fokusirala se na gojaznost, visok pritisak ili pušenje, a naša studija bila je fokusirana na akutna dešavanja koja mogu biti okidači za moždani udar. Epizode ljutnje i bijesa povezane su sa povećanjem rizika od oko 30 odsto u satu nakon doživljenog stresa”, objasnio je on.

(MONDO)

Previous articleŽenu napao čopor pasa ispred Ginekologije: Umalo tragedija
Next articleDodik: Putin potvrdio da nema saglasnosti za imenovanje Šmita u Savjetu bezbjednosti