Home RAT U UKRAJINI Nije mamurluk: Novi soj korone ima neobičan simptom

Nije mamurluk: Novi soj korone ima neobičan simptom

152
0
IZVOR: SHUTTERSTOCK/FIZKES

Simptom omikron soja korona virusa mogao bi da “prođe” kao uobičajena tegoba koju ljudi često imaju.

Omikron soj širi se planetom, i dok stručnjaci kažu da će biti potrebno par nedjelja da se utvrdi da li je opasniji od prethodnih, njegovi simptomi već izazivaju iznenađenje. Ne zna se da li je prenosiviji ili smrtonosniji, ali se zna da izaziva neobične tegobe.

Među njima je umor, odnosno osjećaj iscrpljenosti. Ovu tegobu makar jednom nedjeljno ima svako ko živi modernim načinom života, radi ili ima i porodicu. Pa, kako razlikovati iscrpljenost od korona virusa, od “obične” ili čak mamurluka?

Anesteziolog iz intenzivne njege jedne kovid bolnice u Britaniji, dr Ed Patrik, objasnio je kako razlikovati simptome novog soja od uobičajenih zdravstvenih tegoba.

“Ako se vaš umor manifestuje uz simptomatologiju koja uključuje temperaturu, bolove u tijelu ili kašalj, posebno uz kratak dah, hitno se testirajte na prisustvo korona virusa”, rekao je on.

Ako, međutim, imate mučninu ili znate da ste prethodne noći “pretjerali”, moguće je da ste samo umorni ili mamurni. Bitno je da napravite razliku između pratećih simptoma – koronu vrlo rijetko prati mučnina, ali se temperatura i ubrzan rad srca pojavljuju kao tegobe.

Previous articlePet namirnica koje ne treba da jedete s jajima
Next articleŽenu napao čopor pasa ispred Ginekologije: Umalo tragedija