Home Vijesti Prodao kćerkicu da bi prehranio porodicu, u posljednjem času stigao spas

Prodao kćerkicu da bi prehranio porodicu, u posljednjem času stigao spas

166
0
FOTO: NEWS 12AM / YOUTUBE

Devetogodišnju djevojčicu koju je otac prodao 55-godišnjem muškarcu kao nevjestu u Avganistanu spasila je dobrotvorna organizacija.
Parvana Malik je prodata za 1.600 funti u zemlji, ovcama i gotovini strancu po imenu Korban kako bi njen otac Abdul Malik mogao da plaća hranu u zemlji pod upravom talibana.

Parvana je plakala dan i noć prije prodaje, moleći svog oca da je pusti da ide u školu i postane ljekar.
Stravičan dogovor izazvao je međunarodnu ljutnju, dok su sve 24 senatorke u SAD pritiskale predsjednika Džoa Bajdena da preduzme mjere za sprečavanje dječjih brakova u Avganistanu.

„Too young to wed“, dobrotvorna organizacija sa sjedištem u Americi, pomogla je da se djevojčica oslobodi varvarskog aranžmana, a njena braća i sestre i majka prebačeni su iz svog kampa u sigurnu kuću u Heratu.

Кorban je takođe bio primoran da se krije nakon reakcije među sopstvenom zajednicom.

Parvanin otac je priznao da se suočio sa teškim kritikama i bio je primoran da svoju priču promijeni za lokalno stanovništvo u pokušaju da sačuva svoju reputaciju, piše Dejli mejl.

Devetogodišnjakinja je vraćena porodici dvije nedjelje nakon prodaje, ali iznos od 1.600 funti još uvijek duguje Кorbanu.


Ovo je privremeno rješenje. Ono što zaista pokušavamo da uradimo je da spriječimo prodaju djevojčica i djevojaka radi braka – rekla je osnivačica neprofitne organizacije Stefani Sinkler.

Nakon njenog spasavanja, Parvana je rekla: „Zaista sam srećna. Oslobodili su me muža, a muž mi je star“.

Parvanina majka Reza Gul rekla je da je pokušala da zaustavi prodaju, ali je njen muž insistirao.

– Naravno, bila sam ljuta, borila sam se sa njim i plakala sam. Rekao je da nema nikakvu opciju – kazala je.

Porodica će ostati u sigurnoj kući tokom cijele zime i biće podržana od dobrotvorne pomoći.

Stupanje u brak osoba mlađih od 15 godina je nezakonito širom svijeta, ali se uobičajeno praktikuje u mnogim dijelovima, posebno u ruralnom Avganistanu.

Situacija je postala mnogo gora od avgusta kada su talibani preuzeli vlast, a porodice dovedene u očaj.

Parvanin kupac Кorban rekao je da je to njegov „drugi brak“ i insistirao je da će se „dobro ophoditi“ prema djevojčici.

Parvana i njena porodica živjeli su u avganistanskom kampu za raseljena lica u sjeverozapadnoj provinciji Badghis posljednje četiri godine. Preživljavali su od humanitarne pomoći i rada koji im je donosio oko dvije funte dnevno.

Ali otkako su talibani preuzeli Avganistan u avgustu, ekonomija zemlje je na ivici kolapsa, a međunarodna humanitarna pomoć je stavljena na čekanje – a posljedice duboko osjećaju porodice poput Parvane koje ne mogu da kupe osnovna dobra kao što je hrana.

Abdul je prije nekoliko mjeseci bio primoran da proda i Parvaninu 12-godišnju sestru kako bi pomogao svojoj porodici da preživi.

– Moj otac me je prodao jer nemamo hljeba, pirinča ili brašna. Prodao me starcu – rekla je ranije Parvana.

Njen otac Abdul rekao je da je “slomljen” od krivice zbog prodaje svoje kćerke i da nije mogao da spava noću. Rekao je da je bezuspješno tražio posao i pozajmljivao novac od rođaka – a njegova žena je čak molila druge stanovnike kampa za hranu – ali ništa nije uspjelo, prenosi Blic.

Previous articleAko se stranci budu miješali, Srpska neće izaći na izbore
Next articleU Berlinu ubijena cijela porodica: Stradali roditelji i troje djece (VIDEO)