Home Vijesti Politika Čović jasan: Ako nema dogovora, izbora u BiH vjerovatno neće biti

Čović jasan: Ako nema dogovora, izbora u BiH vjerovatno neće biti

381
0
FOTO: SRNA

Ne bude li dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, Bosna i Hercegovina bi mogla upasti u daleko veću krizu jer ne bi bilo uslova za provođenje izbora, izjavio je u ponedjeljak u Briselu predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Ako nema dogovora, izbora vjerojatno neće biti iako neki misle da se mogu organizovati. Ja na to kažem da će biti kao u Mostaru, gdje nismo imali izbore 12 godina jer nisu postojali uslovi za to – rekao je Čović, prenosi N1.

On je u ponedjeljak u sjedištu Evropskog parlamenta razgovarao s nizom sugovornika koje je upoznao sa sadašnjom situacijom u BiH i nastojanjima da se dođe do razgovora oko izbornog zakona.

Čović kaže da “hrvatska strana u BiH” ne želi ni razmišljati što će se dogoditi ako ne bude dogovora o Izbornom zakonu i dodaje da se ipak nada da će biti dovoljno mudrosti na svim stranama.

– Hrvatska strana je ključna poveznica između onih koji razmišljaju o separatizmu i onih koji razmišljaju o unitarizmu. Čini mi se da smo mi jedini vidno zainteresirani za evropski put Bosne i Hercegovine – rekao je.

Ističe kako mu se čini da “jedino hrvatska strana želi dogovor o Izbornom zakonu, dok je bošnjačka strana manje zainteresovana jer joj odgovara status quo”.

Čović kaže da Bosna i Hercegovina može preživjeti samo kao zajednica tri konstitutivna naroda i ostalih građana.

Previous articleZbog radnika Centra za socijalni rad nemamo para ni za hranu
Next articlePred Rakom je novo poznanstvo, Strijelac ne prihvata kritike, Vodoliji sve ide od ruke