Home Izdvojeno Slučaj koji je potresao BiH “Tragična smrt male Džene pokazala koliko je...

Slučaj koji je potresao BiH “Tragična smrt male Džene pokazala koliko je sistem nakaradno ustrojen”

168
0
FOTO: FACEBOOK/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo danas su primili k znanju informaciju Ministarstva zdravstva KS o slučaju preminule djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, s inspekcijskim nalazom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS – Inspektorat, sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je pokrenuo inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile nepravilnosti smrti male Džene, te da je taj slučaj sada u rukama Tužilaštva KS i sudskih vještaka.

– Ovaj slučaj je jasno pokazao koliko je naš sistem nakaradno ustrojen i mora se revidirati, bez obzira na sve – rekao je ministar Vranić, te pozvao zastupnike da svi zajedno urede zdravstveni sistem KS.

Ministarstvo zdravstva KS je odmah po saznanju za slučaj djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja preduzelo određene aktivnosti, tražen je spisak svih verifikovanih, retestiranih medicinskih aparata u svim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo, kako javnim tako i privatnim, te je tražena i izjava od Ljekarske komore Kantona Sarajevo da li ljekari koji su učestvovali u operativnom zahvatu imaju valjane licence.

Održan je sastanak s direktorom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS na kojem je zatraženo da se odmah provede pojačan zdravstveno-inspekcijski nadzor u svim privatnim praksama i poliklinikama na području KS u kojima se sprovode hirurški zahvati i druge intervencije u anesteziji, te odmah uputilo zvaničan akt 9. novembra prema Kantonalnoj upravi, te da o preduzetim aktivnostima i izvršenom inspekcijskom nalazu na licu mjesta, u privatnim ordinacijama koje se dovode u vezu s ovim slučajem, odmah informišu ministarstvo.

Vranić je pored ostalog rekao da zakonski treba ograničiti i urediti rad ljekara u javnim i privatnim ustanovama.

Naložio je takođe inspekciji KS da uradi reviziju rješenja privatnih zdravstvenih institucija a prema broju tih institucija, kako je prokomentarisao “da li nam uopšte treba javni sektor”, te da to zahtijeva posebnu, tematsku sjednicu.
Privatne zdravstvene ustanove u KS: ginekoloških ordinacija 21, internističkih 15, dermato-veneroloških 12, pedijatrijskih 4, neuropishijatrijskih – neuroloških 15, oftalmoloških 5, maksiofacijalnih 1, ultrazvučne 8, ORL 5, ortopedske 5, fizikalne medicine i fizijatrije 10, hirurške 7, pneumofiziološke 3, jedna za anesteziju i terapiju i jedna za infektologiju, stomatologija 209, medicinsko-biohemijski laboratorij 18, poliklniika 41 i dvije bolnice.

Poslanici Skupštine KS su uz izraze žaljenja rekli da je pitanje odgovornosti ključno u svemu, da tragična smrt male Džene bude polazna tačka za uređenje zdravstvenog sistema, te da je neophodna potpuna reforma zdravstva.

Bilo je poslaničkih inicijativa da treba konačno zaustaviti zloupotrebu zdravstvenog sistema, da zdravstveni sistem ima jako dobre ljekare, ali i one koji ne poštuju Hipokratovu zakletvu.

Istaknuto je i to da na smrti male Džene Tužilaštvo KS dokazuje smisao i svrhu postojanja.

Dvoipogodišnja djevojčica Džena Gadžun iz Kaknja je preminula 14. novembra ove godine nakon operacije koju medicinari kvalifikuju rutinskom, izvedene u privatnoj polklinici u Sarajevu

Previous articleNova tuča u Zadruzi: Milica UDARALA PO GLAVI zadrugarku, ukućani u šoku
Next articleU čemu je tajna rasta Ujedinjene Srpske?