Home Izdvojeno Zbog radnika Centra za socijalni rad nemamo para ni za hranu

Zbog radnika Centra za socijalni rad nemamo para ni za hranu

181
0
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Zbog Centra za socijalni rad u Banjaluci i njihove radnice Tanje Đ. dovedena sam na rub egzistencije i moje dijete i ja više nemamo od čega da živimo

Kaže ovo u ispovijesti za Srpskainfo Dragana M. koja već godinama vodi spor sa bivšim suprugom oko viđanja njihovog maloljetnog sina.

Ističe da duže vrijeme trpi torturu socijalnog radnika Tanje Đ. i njenog bivšeg supruga Draška M. te da ih je oboje prijavljivala policiji.

Iako je radnica Centra za socijalni rad Banjaluka bila prijavljena policiji zbog zastrašivanja djeteta, ona i dalje radi na ovom slučaju i svaki mjesec piše kazne pomenutoj majci.

U Centru za socijalni rad su izbjegli da nam odgovore na pitanje zbog čega se to dešava, te su nam u odgovoru na naša pitanja dostavili članove zakona.

Dragana M. kaže da su najveći problemi nastali kada je njen sin počeo da odbija da viđa svog oca.

FOTO: SRPSKAINFO

– Centar za socijalni rad Banjaluka je odredio termine kada moj sin treba da bude kod oca, ali on ima 17 godina i odbija da ide kod njega. O tome sam obavijestila Centar, nadajući se da će oni promijeniti odluku oko viđanja, jer je on skoro punoljetan i može sam da odlučuje. Umjesto pomoći, dobila sam neviđene probleme od njih – kaže Dragana.

Ističe da je socijalni radnik Tanja Đ. dolazila kod njenog maloljetnog sina dok je ona bila na poslu i zastrašivala ga i vrijeđala.

– Ona i još jedna radnica iz CSR su svašta govorili mom sinu, zastrašivale su ga i vrijeđale zato što ne želi da ide kod oca. Jedna od njih mu je rekla i „Džaba ideš u crkvu, ti si loša osoba“. To je veoma potreslo mog sina. Probleme smo imali i sa bivšom direktoricom. Zbog tih zastrašivanja sam ih prijavila i policiji i obavijestila njihove nadležne, međutim oni nisu reagovali – pojašnjava Dragana M. za Srpskainfo.
Ona dodaje da je nedavno njen bivši suprug prijetio njihovom sinu zato što ga ne želi posjećivati i da je to prijavila policiji, ali da su oni tražili snimak tog razgovora.

Prema njenim riječima, još veći problemi su joj nastali kada je Centar za socijalni rad Banjaluka krenuo da je finansijski kažnjava zbog toga što sin odbija da ide kod oca.

– Prvo sam dobila kaznu od 100 maraka, nju sam platila. Poslije toga su nastavile da stižu sve veće i veće kazne i do sada imam oko 2.000 KM za kazne. Ja sam zaposlena i moj i sin i ja živimo od moje plate, a zbog ovih kazni sam dovedena na rub egzistencije i ne znam kako ćemo skupiti pare za hranu – priča Dragana M. i dodaje da joj ove kazne prinudno skidaju sa plate.
Ističe i da njen bivši suprug godinama nije plaćao alimentaciju.

Kaže da zbog ovih kazni nije u mogućnosti da sinu kupi čizme i jaknu za zimu, a ističe da će im biti teško i za hranu.

– Više ne znam šta da radim. Razmišljam da se sad prijavim u Centar za socijalni rad i tražim pomoć da bismo preživjeli, ili ću morati redovno posjećivati javnu kuhinju. Strašno je šta sin i ja trpimo zbog bahatih socijalnih radnika i bivšeg supruga – ističe Dragana za Srpskainfo.

Pojašnjava, da je njen sin godinama trpio razne uvrede i bol od oca i da ga zbog toga ne želi više viđati i da ga ona ne može tjerati da ide kod oca, kad njemu tamo nije ugodno.

Zbog ovih problema koje trpi Dragana M. obratili smo se i CSR Banjaluka i pitali zbog čega ona dobija novčane kazne i da li su upoznati sa tim da je njihovu radnicu prijavljivala policiji.

Međutim nismo dobili nijedan konkretan odgovor od njih.

– Nadležnost CSR je da vrši aktivnosti za porodice sa maloljetnom djecom gdje roditelji žive odvojeno, odnosno da reguliše lični kontakt roditelja sa maloljetnom djecom. Posredujemo i vršimo savjetodavni terepijski rad sa roditeljima, posredujemo na uspostavi dogovora roditelja vezano za provođenje ličnog kontakta roditelja sa maloljetnom djecom i drugo – rekli su u CSR Banjaluka.

Oni su dalje naveli da je Porodičnim zakonom propisano da dijete ima pravo na izražvanje vlastitog mišeljanja u skladu sa uzrastom i zrelošću, da ima pravo da blagovremeno dobije potrebne informacija i obavještenja koja su mu potrebna za formiranje vlastitog mišljenja, kao i da se mišljenju djeteta mora posvetiti dužna pažnja u svim pitanjima koja ga se tiču i u svim postupicima u kojima se odlučuje o njegovim pravima.

Za ostale informacije su nam rekli da predstavljaju poslovnu tajnu i da ne mogu davati više podataka.

PSIHOLOŠKA PROCJENA
Dragana M. u razgovoru za Srpskainfo ističe da je nedavno uslijedio novi šok kada je dobila obavijest iz Centra za socijalni rad Banjaluka.
– U životu nikada nisam imala nikakav prekršaj ili nešto slično. A oni su me obavijestili da moram ići na psihološko vještačenje. Ni sama ne znam zbog čega. Pored cijele Banjaluke, naredili su mi da moram otići u Gradišku kod psihologa. Niko me ne pita imam li para za kartu – priča ona ogorčeno.

Previous articleŽele da istraže ovu “misterioznu kolibu”: Nepoznati objekat uočen na tamnoj strani Mjeseca
Next articleČović jasan: Ako nema dogovora, izbora u BiH vjerovatno neće biti