Home Vijesti EU htjela da zabrani riječ “Božić”: Pokušali da uvedu novo pravilo pa...

EU htjela da zabrani riječ “Božić”: Pokušali da uvedu novo pravilo pa razbjesnili mnoge

155
0
IZVOR: MONDO

Evropska komisija povukla je interni dokument o smjernicama koje su razbjesnile mnoge.

U priručniku Evropske komisije savjetovalo se da se koristi izraz “praznični period” umjesto “božićni period”, a na ove preporuke ošto su reagovali mnogi. Zanimljivo, one su baš stigle uoči rimokatoličkog i pravoslavnog Božića.

Evropska komesarka za jednakost Helena Dali rekla je da je namjera tim nacrtom dokumenta bila da se istakne raznovsnost u Evropi, ali i da se i pokaže inkluzivna priroda Evropske komisije. Međutim, dokument je hitno povučen na doradu nakon žestokih reakcija i negodovanja desničarskih političara.

“Očigledno treba još da radimo na smjernicama”, rekla je ona i dodala da će revidirani dokument uzeti u obzir iznijete zamjerke.

Veliki broj političara, uključujući bivšeg predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija i Silvija Berluskonija, izrazilo je svoje protivljenje ovoj “apsurdnoj” preporuci.

Takođe se sugerisalo da se ne pretpostavi da su svi hrišćani, pa i izbjegavanje korišćenja pojmova koje se jasno vežu uz određenu religiju, pol ili bračni status, navodi Gardijan.

Nakon bure koja se podigla u javnosti, portparol Evropske komisije Kristijan Vigand, objasnio je kako Komisija ne zabranjuje ili obeshrabruje korišćenje izraza “Božić” već da je cilj bio samo dizanje svijesti da su svi ravnopravni.

Iz Evropske unije, su nakon povlačenja dokumenta, priznali da su možda otišli predaleko jer se u pokušaju da budu “uključivi” prema svima, bili “isključivi” prema većini jer se oko dvije trećine građana Evropske unije izjašnjava kao hrišćani, najviše katolici, a potom i protestanti i pravoslavci. Oko 30 odsto ih se izjasnilo da ne pripadaju niti jednoj religiji.

(MONDO)

Previous articlePred Rakom je novo poznanstvo, Strijelac ne prihvata kritike, Vodoliji sve ide od ruke
Next articleNa lokaciji Čerkezovac počela bušenja i geofizički radovi