Home Vijesti Politika Opozicija posebnu sjednicu NSRS nazvala “političkom igrom SNSD-a”

Opozicija posebnu sjednicu NSRS nazvala “političkom igrom SNSD-a”

166
0
IZVOR: MONDO/VEDRAN ŠEVČUK

Poslanici opozicionih poslaničkih klubova u NSRS kritikovali su danas posebnu sjednicu NSRS o prenosu nadležnosti koja će biti održana u petak i nazvali je “političkom igrom SNSD-a”.

Na kraju ipak potvrdili da će učestvovati u skupštinskoj raspravi, ali će naklnadno donijeti odluku o načinu glasanja.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo kazao je danas da je pred poslanicima velika odgovornost i da je ovo jedan od najozbiljnih trenutaka u postdejstonskoj istoriji.
“Poslanici PDP-a će učestvovati u radu, a o načinu glasanja stav će zauzeti najviši organi partije. Pri tome ćemo imati na umu naše stavove da treba sačuvati trenutnu ustavno- pravnu poziciju RS, te vratiti one nadležnosti, koje je realno vratiti, a to nisu vojska i indirektni porezi”, rekao je Bundalo.

Dodao je da je mnogo otvorenih pitanja, prije svega zašto se od najave o 140 zakona, došlo do toga da se na ovoj posebnoj sjednici razmatraju četiri informacije i jedna deklaracija.

“Posebno je pitanje zašto se u predloženim zaključcima ostavlja rok od šest mjeseci. To se moralo uraditi odmah, ako ne tako, onda za godinu dana, odnosno nakon Opštih izbora. Moj lični stav je da je ovo trebalo da bude dogovoreno od strane svih relevantnih političkih faktora i urađeno kroz tri faze. Prva, zausatvljanje odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, zatim vraćanje pojedinih nadležnosti koje su prensene odlukama NSRS, i tek treća faza odluke iz okvira nadležnosti PS BiH”, dodao je Bundalo.

Rekao je da se, po pitanju vojske i indirektnih poreza, radi o stotinama miliona maraka, koji nisu predviđeni u budžetu i ekonomskoj politici, koje je pripremila Vlada RS.

Duško Ivić (DNS) kazao je da se sjednica mogla zakazati i online, ako već poslanici neće moći da razgovaraju o svim tačkama posebno, a ne u objedinjenoj raspravi.

“Ovo su prijedlozi SNSD-a. Poziv za razgovor mi smo dobijali sa logom SNSD-a. Ako se razgovara o budućnosti RS, onda su u tome trebale učestvovati sve političke partije”, rekao je Ivić.

Na kraju je poručio da će stranački organi DNS-a tek odlučiti da li će oni učestvovati u skupštinskoj raspravi i kako će glasati.

Nedeljko Glamočak (SDS) je naveo da će poslanici ove stranke učestvovati u raspravi na posebnoj sjednici, a prethodno ju je ocijenio kao “prevaru SNSD-a”.

Kazao je da je tražio informaciju od predlagača i odgovor na pitanja da li postoji međunarodna podrška, i da li će građani RS u narednih šest mjeseci imati problema do donošenja novih zakona,

“Zato sam još više uvjeren da je ovo još jedna prevara SNSD-a pred izbore i da od svega ovoga neće biti ništa. Sve ovo je politička igra, farsa, i kampanja SNSD-a”, kazao je Glamočak.

Previous articlePorodice poginulih i nestalih Srba ispred Suda BiH
Next articleVučić o protestima u Srbiji “Nisam naivan, znam da je cilj moja glava”