Home Vijesti Crna hronika Sudija Pejović priznao krivicu

Sudija Pejović priznao krivicu

185
0
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Banjalučkom advokatu omogućio korist tokom prodaje nekretnina NEODOLJIVOG LJUBAVNIKA

Sudija Osnovnog suda u Banjaluci Nebojša Pejović optužen za povredu Zakona od strane sudije ili javnog tužioca i trgovinu uticajem priznao je krivicu u potpunosti i zaključio Sporazum o priznanju krivice sa Republičkim javnim tužilaštom.

Razmatranje sporazuma danas je ipak odgođeno, jer je vlasnik firme “Sevoj fajnenšel konsalting” Senad Herman, koji je odigrao ključnu ulogu u hapšenju Pejovića kada mu je predao iznos od 1.000 evra u vidu označenih novčanica, zatražio da bude uvršten u sporazum kao oštećeni.

Herman smatra da je nezakonitim postupanjem sudije izgubio dio poslovanja.

Sudija Okružnog suda u Banjaluci Dragan Uletilović dao je Republičkom javnom tužiocu Goranu Glamočaninu rok do 16. decembra da sasluša Hermana i druge osobe koje su oštećene u ovom slučaju, nakon čega će razmatrati Sporazum o priznanju krivice.
Republički tužilac je sudu već predočio izjašnjenje Grada Banjaluka koji traži nadoknadu štete kao i izjašnjenje Miloša Šmitrana koji je rekao da traži nadoknadu, ali je dodao i kako bi mogao odustati od nje.

Tužilaštvo Republike Srpske je u avgustu ove godine podiglo optužnicu protiv Pejovića, jer je 31. decembra 2019. godine kao sudija u izvršnom postupku pred Osnovnim sudom u Banjaluci, na ročištu zbog prodaje nekretnina, spriječio četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju o prodaji nekretnina kako bi ponuđaču advokatu Stojanu Vukajloviću omogućio sticanje koristi.

Radilo se o četiri stana u Banjaluci, jednom poslovnom prostoru i vikendici s dvorištem u selu Ivanjska. Ti stanovi su oduzeti od bivšeg načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Gradske uprave Banjaluka Miloša Šmitrana koji je prema vlastitim tvrdnjama “Neodoljivi ljubavnik”. Đmitran je u međuvremenu osuđen na pola godine zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlašćenja. Izvršni postupak nad imovinom pokrenuo je Grad Banjaluka radi naplate potraživanja. Vrijednost svih nekretnina procijenjena je na više od 560.000 KM. Pejovića terete da je nakon otvaranja javnog nadmetanja utvrdio da samo advokat Vukajlović ispunjava uslove za učešće u nadmetanju i nakon toga je sve nekretnine prodao advokatu za 283.400 KM, što je duplo manje od procijenjene vrijednosti.

Druga tačka sudiju Pejovića tereti da je od Hermana 21. aprila ove godine zahtijevao i primio 1.000 evra da bi, koristeći uticaj, garantovao zaštitu i povoljan ishod sudskih postupka za privredno društvo vlasništvo pomenutog. To je, kako je navedeno u optužnici, uradio nakon što je Senad Herman izgubio spor vezano za ime svoje firme koje je prema sudskoj odluci morao promjeniti. Pejović mu je u zamjenu za novac ponudio pomoć za povoljniji ishod u naknadnim sudskim postupcima.

Advokat Vukajlović nedavno je uhapšen zbog sumnji da je pomagao sudiji Pejoviću u činjenju krivčnog djela, a nakon ispitivanja pušten je da se brani sa slobode.

Previous articleU Srpskoj zaraženo 216 osoba, prijavljeno 15 smrtnih slučajeva
Next articleU petak posebna sjednica NSRS o prenosu nadležnosti