Home Izdvojeno Austrija uvodi obaveznu vakcinaciju za sve građane: Ko ne primi sve 3...

Austrija uvodi obaveznu vakcinaciju za sve građane: Ko ne primi sve 3 doze, plaćaće veliku kaznu svaka 3 mjeseca

274
0
IZVOR: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ/YOUTUBE/PRINTSCREEN/ANBAX

U Vladi Austrije danas je predstavljen nacrt Zakona o obaveznoj vakcinaciji za sve građane, koji bi počeo da važi od 1. februara 2022. godine.

Vakcinacija će biti obavezna za sve starije od 14 godina, osim nekoliko kategorija stanovništva. Riječ je o trudnicama, osobama koje su u posljednjih 6 mjeseci preležale omikron soj korona virusa i oni koji imaju određeni zdravstveni problem zbog kog ne smiju da se vakcinišu, što će morati da dokažu ljekarskom potvrdom.

Porodilje, tinejdžeri i oni koji su preležali virus imaće rok od mjesec dana nakon porođaja, do navršene 14 godine ili tri mjeseca nakon preležanog virusa da se vakcinišu.

Zakonom se takođe propisuje da je obavezno da se primi tri doza, a prvu dozu će svi građani morati da prime najkasnije do 1. februara sljedeće godine.

Drugu dozu moraće da prime najranije 14, a najkasnije 42 dana nakon prve doze, dok će treća moći da se primi najranije 120 i najkasnije 270 dana nakon treće doze.

U Austriji su priznate Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson Džonson vakcine. Ko odbije da se vakciniše za godinu dana će morati da plati ukupno 2.400 evra kazne.

Kazne će početi da se naplaćuju od 15. marta naredne godine. Kazne će se naplaćivati u visini od 600 evra na svaka tri mjeseca za sve koji odbiju cjepivo, a ne spadaju u navedene kategorije stanovništva.

Previous articleTeža povreda dužnosti: MUP Srpske dao otkaz policajcu uhapšenom u akciji “Storidž 2”
Next articleDodik: Posebna sjednica u rangu istorijske