Home Vijesti Kina na prvom mjestu: Broj uhapšenih novinara dostigao globalni maksimum

Kina na prvom mjestu: Broj uhapšenih novinara dostigao globalni maksimum

120
0
IZVOR: FENA

Broj novinara širom svijeta, koji se nalaze iza rešetaka, dostigao je globalni maksimum 2021. godine, prema novom izvještaju neprofitnog Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

Najmanje 24 novinara su ubijena zbog svog izvještavanja, a 18 drugih je umrlo u okolnostima koje otežavaju utvrđivanje da li su bili meta zbog svog rada, naveo je danas CPJ u godišnjem istraživanju o slobodi štampe i napadima na medije.

Dok se razlozi za zatvaranje novinara razlikuju od zemlje do zemlje, rekordni broj odražava političke preokrete širom svijeta i rastuću netoleranciju prema nezavisnom izvještavanju, navodi se u izvještaju.

Među novinarima koji su ubijeni 2021. godine su Daniš Sidikui, Rojtersov fotograf koji je poginuo u napadu talibana u Avganistanu u julu i Gustavo Sančez Kabrera, upucan i ubijen u Meksiku u junu.

Kina je zatvorila 50 novinara, najviše u bilo kojoj zemlji, zatim Mjanmar (26), koji je uhapsio novinare u sklopu obračuna nakon vojnog puča 1. februara, zatim Egipat (25), Vijetnam (23) i Bjelorusija (19), navodi se u izvještaju.

Prvi put, lista CPJ uključuje novinare zatvorene u Hong Kongu – nusproizvod zakona o nacionalnoj bezbjednosti iz 2020. godine, koji čini da se sve što Peking smatra subverzijom, secesijom, terorizmom ili udruživanjem sa stranim snagama, kažnjava kaznom zatvora, čak i doživotnom.

Meksiko, gdje su novinari često na meti kada njihov rad uznemiri kriminalne bande ili korumpirane zvaničnike, ostaje najsmrtonosnija zemlja zapadne hemisfere za novinare, navodi CPJ.

Previous articleObrt! “To ne znači da će Novak igrati Australijan open”: Đoković ne može da dobije medicinsko izuzeće, mora vakcina!
Next articleNovi Zeland zabranjuje cigarete: Rođeni poslije 2008. godine neće ih moći kupiti nikad