Home Vijesti Nisu izgubili nadu da će ga ponovo vidjeti

Nisu izgubili nadu da će ga ponovo vidjeti

172
0
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Pronašli sina 14 godina nakon što je OTET

Bračni par iz južnog dijela Kine pronašao je svog sina 14 godina nakon što je otet.

Porodica se ponovo okupila početkom ove sedmice na emotivnoj ceremoniji na kojoj je i zvanično okončana potraga za dječakom koja je trajala 14 godina.

Danas 18-godišnji, Sun Zuo je otet u Šanženu 2007. godine kada je imao samo četiri godine, no njegovi roditelji nikad nisu izgubili nadu da će ga ponovo vidjeti.

Njegov otac Sun Haijang i majka Peng Sijing su prodali imovinu kako bi finansirali potragu za sinom, a ponudili su i nagradu od 31.000 dolara za informaciju o njegovoj lokaciji. Godine su prolazile, a Sun Haijung je putovao u gotovo svaku kinesku regiju tražeći svog sina.

O ovoj porodičnoj tragediji je snimljen film Najdraži 2014. godine, koji je režirao režiser iz Hong Konga Peter Čan. Film je u kinima zaradio više od 50 miliona dolara, a pored toga je podigao svijest o problemu otmica i trgovine djecom u Kini.

Eksperti tvrde da je uzrok otmica kineska politika o jednom djetetu u porodici, koja je proteklih godina ublažena. Već decenijama porodice koje dobiju drugo dijete moraju platiti visoke kazne ili su prisiljene na abortus.

Porodice u Kini, posebno one u ruralnim područjima, smatraju da dječaci imaju veći potencijal da uzdržavaju porodicu te nastave porodičnu lozu, a zbog toga je nastalo crno tržište na kojem se prodaju novorođeni dječaci. Mnoge porodice su takođe bile prisiljene da djevojčice daju na usvajanje.

Policija je Suna pronašla u provinciji Šandong nakon što je iskoristila tehnologiju za prepoznavanje lica kako bi indentifikovala osumnjičenog. Muškarac poznat kao Vu je optužen za otmicu dječaka, a Sunov identitet je potvrđen DNK analizom.

Ipak, Sun je rekao da će ostati s porodicom koja ga je usvojila jer ga je odgajala više od 10 godina te da on nije bio svjestan svog pravog porijekla.

Kineski zakon predviđa smrtnu kaznu kao maksimalnu za trgovinu ljudima, a kupcima prijeti kazna zatvora do tri godine.

Procjenjuje se da u Kini svake godine nestaje na desetine hiljada djece. Kineske vlasti imaju podatak da je više od 8.000 otete djece vraćeno roditeljima ove godine, prenosi Klix.

Previous articleSjajna partija Jokića – zato je MVP: Srbin zabilježio tripl-dabl sa 39 poena, skoro SVE pogodio!
Next articleObrt! “To ne znači da će Novak igrati Australijan open”: Đoković ne može da dobije medicinsko izuzeće, mora vakcina!