Home Vijesti Novi Zeland zabranjuje cigarete: Rođeni poslije 2008. godine neće ih moći kupiti...

Novi Zeland zabranjuje cigarete: Rođeni poslije 2008. godine neće ih moći kupiti nikad

209
0

Novi Zeland zabraniće prodaju duvana svojoj generaciji rođenoj poslije 2008. godine, a namjera je da se postepeno ukine pušenje.

Svi rođeni poslije 2008. godine neće moći da kupe cigarete ili duvanske proizvode tokom svog života, prema zakonu koji bi trebalo da bude usvojen naredne godine.

“Želimo da budemo sigurni da mladi nikada ne počnu da puše”, rekla je ministar zdravlja Aješa Veral.

Ovaj potez je dio sveobuhvatnog suzbijanja pušenja koje je danas objavilo novozelandsko Ministarstvo zdravlja.

LJekari i drugi zdravstveni stručnjaci u zemlji pozdravili su “vodeće svjetske” reforme koje će smanjiti pristup duvanu i ograničiti nivoe nikotina u cigaretama.

“To će pomoći ljudima da prestanu, da ostave ili pređu na manje štetne proizvode i učiniće mnogo manjom vjerovatnoću da mladi ljudi postanu zavisni od nikotina”, rekla je profesorka DŽenet Huk sa Univerziteta Otago.

Novi Zeland je odlučan da postigne nacionalni cilj smanjenja nacionalne stope pušenja na pet odsto do 2025. godine, sa ciljem da se na kraju potpuno eliminiše.

Trenutno, oko 13 odsto odraslih na Novom Zelandu puši, u odnosu na 18 odsto prije otprilike deset godina.

Stopa je, međutim, mnogo veća – oko 31 odsto – među domorodačkom populacijom Maora koja, takođe, bilježi veću stopu bolesti i smrtnosti.

Ministarstvo zdravlja Novog Zelanda kaže da pušenje izaziva jedan od četiri raka i ostaje vodeći uzrok smrti koji se može spriječiti za pet miliona stanovnika. 

(Srna)

Previous articleKina na prvom mjestu: Broj uhapšenih novinara dostigao globalni maksimum
Next articleŠest čestih grešaka u pranju koje uništavaju odjeću i zdravlje