Home Vijesti Politika Čović: BiH ne može da se podijeli, pogotovo ne mirnim putem

Čović: BiH ne može da se podijeli, pogotovo ne mirnim putem

131
0
IZVOR: MONDO/BRANKICA SPASENIĆ

BiH ne može da se podijeli, pogotovo ne mirnim putem, a nama je u političkom mandatu, misiji, da čuvamo mir do kraja, kazao je hrvatski član Predstavništva BiH Dragan Čović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković posjetio je danas Sarajevo gdje je dao podršku jedinstvenoj BiH uz poruku da “BiH nema većeg prijatelja od Hrvatske”.

Čović je nakon posjete Plenkovića komentarisao da li potezi Republike Srpske vode ka razdvajanju.

“Što se tiče odluka Narodne skupštine RS, zaključaka koji treba da definišu neke odnose, osnova za naše djelovanje je Ustav i Dejton. Ustavni patriotizam mora da nadvlada. Podjela neće biti, ali moramo da tražimo rješenja za mnoga pitanja koja su otvorena. Predstavnici srpskog naroda su naglasili pitanje vojske u BiH, a i danas ste mogli čuti izjave zvaničnika RS da traže racionalnost u organizaciji vojske, razgovor oko toga, pa tek zaključak da će povući drugi potez”, rekao je Čović za hrvatski RTL.

Na pitanje da li je premijer Plenković u pravu kada je rekao da su Dodikovi potezi jer slijedi izborna godina Čović je kazao da Dodik ne blefira te da je krajnje ozbiljan političar koji naglašava probleme BiH koje treba riješiti kroz razgovor.

“Zaključcima smo natjerali da sjednemo zajedno i riješimo da ne bismo došli u situaciju da za šest mjeseci analiziramo na drugačiji način odnose u BiH”, rekao je.

(Agencije)

Previous articleHrvatska protiv uvođenju sankcija Dodiku
Next articleAutom srpskih tablica krijumčario migrante, slatio sa puta, poginulo sedam osoba