Home Vijesti Politika Hrvatska protiv uvođenju sankcija Dodiku

Hrvatska protiv uvođenju sankcija Dodiku

176
0
IZVOR: GULIVER/GETTY IMAGES/ISTOCK / GETTY IMAGES PLUS/NATANAELGINTING

Njemačka je najzagrijanija za uvođenje sankcija protiv Dodika, a među najhladnijima u EU prema toj ideji je Hrvatska

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok danas je novinarima u Briselu kazala da je Njemačka pozvala Evropsku uniju da uvede Miloradu Dodiku sankcije. Ipak nisu svi saglasni, a među onima koji su se usprotivili bio je i ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić-Radman.

Prema saznanjima Večernjeg lista, Njemačka je i na drugim sastancima iza zatvorenih vrata u Savjetu EU bila najzagrijanija za uvođenje sankcija protiv Dodika, a među najhladnijima prema toj ideji za sada je, kako izgleda, Hrvatska.

“Stav je Hrvatske da damo prostora za dijalog. Upravo zbog tog neposrednog komšiluka, jer mi smo najviše pogođeni ili bismo bili pogođeni. Kao onome ko ima više saznjanja, iskustva i više geopolitičkog interesa u smislu zadržavanja stabilnosti, bezbjednosti i jednog trajnog dijaloga, nama je u interesu da insistiramo na dijalogu. Uvjeriti sve lidere koliko je nužno BiH promatrati i doživjeti kao zemlju koja je suverena i cjelovita i da nema prostora za bilo kakav separatizam”, rekao je Grlić-Radman.

Dodao je da je upravo s tom porukom premijer Plenković išao u BiH.

Previous articleU Beču haos u saobraćaju, Slovenija bez struje
Next articleČović: BiH ne može da se podijeli, pogotovo ne mirnim putem