Home RAT U UKRAJINI Norveška zabranila služenje alkohola u barovima i restoranima

Norveška zabranila služenje alkohola u barovima i restoranima

346
0
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Norveška je zabranila prodaju alkohola u barovima i restoranima u nastojanju da obuzda širenje omikron varijante koronavirusa, zbog koje je broj infekcija u zemlji u naglom porastu.

Nova pravila zabraniće prodaju alkohola u barovima, restoranima i drugim uslužnim objektima od srijede, dok se Norvežani također pozivaju da rade od kuće ako je moguće.

-Stopa zaraze u Norveškoj naglo raste, a sada smo stekli nova saznanja o omikron soju i o tome koliko brzo se može širiti. Mi smo u ozbiljnijoj situacijii – izjavio je premijer DŽonas Gahr Stor, koji je istaknuo da su “strožije mjere neophodne da bi se održala kontrola pandemije”.

Store je rekao da “nema sumnje da nova varijanta mijenja pravila”, prije nego što je priznao da će nove mjere “za mnoge djelovati kao lokdaun, ako ne društva, onda njihovih života i sredstava za život”.

Prethodne mjere u Norveškoj – koje su bile na snazi ​​samo nekoliko dana prije najnovijih mjera, koje su objavljene u ponedjeljak – dozvoljavale su da se alkohol služi u barovima i restoranima do ponoći, ali samo za stolovima i samo ako je mjesto imalo dovoljno fizički distanciranih sjedećih mjesta.

Slučajevi kovida 19 u Norveškoj su doživjeli nagli porast od oktobra bilježeći najveći dnevni broj od početka pandemije. Prošle sedmice, Norveška je zabilježila 21.457 potvrđenih slučajeva i 33 smrtna slučaja, piše Kliks.

Previous articleNehumani uslovi za boravak pripadnika OS BiH u kasarni “Kozara”
Next articleZemljotres jačine 2,7 stepeni registrovan kod Siska i Petrinje