Home Izdvojeno Srpskoj prijete upadom 6.000 vojnika iz EU

Srpskoj prijete upadom 6.000 vojnika iz EU

260
0
Foto Eufor

Pojačani pritisci na Banjaluku poslije odluke da preuzme “dejtonske” nadležnosti

UDARIMA na Republiku Srpsku, a sve kako bi “skrojili” Bosnu i Hercegovinu po svojoj meri, a ne po želji naroda koji u njoj žive, od juče se priključio i vrh OEBS, ali i poslanici Zelenih u Evropskom parlamentu, poručujući da će “neposlušne”, ako zatreba, disciplinovati i – oružanom silom.

Naime, najprije su predsjedavajuća OEBS i ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde i generalna sekretarka te organizacije Helga Marika Šmit upozorile vlasti RS da svojim koracima opasno ugrožavaju mir u BiH i cijelom regionu. One su navele kako pokušaji “RS da jednostranim odlukama preuzme ovlašćenja koje sada ima BiH kao država samo pojačavaju napetosti i ugrožavaju sve što je u BiH postignuto u proteklih 26 godina”.

– Pozivamo lidere u RS da se suzdrže od negativnih političkih poteza usmjerenih ka podjelama. Osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka BiH nosi sa sobom rizik narušavanja mira u državi i u regiji – stoji u izjavi funkcionerki OEBS.

Ovo nije prvi put da se Srpska i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik optužuju da hoće da izazovu novi rat u BiH, iako svi potezi Banjaluke idu u pravcu zaštite “Dejtona”, Ustava BiH i odbrane nadležnosti RS. Oružjem zapravo “zveckaju” zapadni političari koji već danima opsjedaju Sarajevo.

Tako su od vikenda u glavnom gradu BiH i predstavnici Zelenih/EFA u Evropskom parlamentu, a kako bi, po njihovim rječima, “poslali upozorenje da EP neće biti tek posmatrač krize u BiH”.

– Imamo garancije generala iz EU da oni mogu da dovedu do 6.000 vojnika u roku od 24 sata – kazao je evroparlamentarac Tomas Vajc, koji boravi u Sarajevu zajedno s predsjedavajućim predstavništva Evropskog parlamenta za saradnju sa BiH i tzv. Kosovom Romeom Francom.

Upozorenja iz OEBS i prjetnje iz EP stigli su samo nekoliko dana nakon što su se poslanici britanskog parlamenta založili za održavanje mirovne konferencije o BiH, takozvani Dejton 2 i predložili da se u Bosnu pošalje dodatni bataljon britanskih vojnika. Nakon toga je parlament RS 10. decembra usvojio zaključke kojima je povukao saglasnost tog entiteta na državne zakone o odbrani, nejednakom oporezivanju, kao i Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

DODIK: UZVRATIĆEMO NA SANKCIJE

NJEMAČKA vlada pozvala je juče EU da uvede sankcije Dodiku, a zbog odluke da RS vrati dio nadležnosti. Kako je izjavila njemačka šefica diplomatije Analena Berbok “Dodikovi pokušaji da se odvoji su neprihvatljivi”. Povodom ovih prijetnji Dodik je rekao da i Banjaluka u tom slučaju može da uzvrati kontramjerama:

– Možda će neki pokušati da ismiju ovo što ću reći, ali ako Njemačka uvede sankcije, uzvratićemo. Nisam slijep da ne znam šta su Amerika i Nemačka. Ali moja poruka je – pretjerali ste. Sve ste učinili da zamrzimo BiH, a nikada je nismo ni voljeli.

On je najavio i da će biti donijet zakon koji propisuje da je imovina u RS njeno vlasništvo, kao i propis da sudije i tužioce bira NS RS.

– Ne želimo nikakvu drugu BiH sem dejtonske. Sav novac koji Srpska daje za zajedničke organe BiH, oko 130 miliona evra, povući ćemo u RS.

Previous articleSkandal! Jokića sudije isključile poslije velikog incidenta: Srbin dobijao batine, pa urlao na sudiju! (VIDEO)
Next articleNakon smrti mlade majke Dijane Milanović ljekari UKC Srpske DOBIJAJU PRIJETNJE