Home Vijesti Sarajlija (24) se predstavljao kao bankar i skidao novac sa računa žrtava

Sarajlija (24) se predstavljao kao bankar i skidao novac sa računa žrtava

416
0
FOTO: ROBERT GETEL/RAS SRBIJA

Oštetio građane za više od 10.000 KM

U cilju sprečavanja i suzbijanja internet prevara, Uprava policije MUP-a Srednjobosanskog kantona je upozoravala građane u više navrata o učestalim internet prevarama, navodeći i način vršenja tih prevara

U tom kontekstu, poduzimajući kontinuirane planske aktivnosti u borbi protiv krivičnih djela iz oblasti kompjuterskog kriminaliteta, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a uspješno su rasvijetlili 10 krivičnih djela internet prevare.

U proteklom periodu na području ovog kantona prijavljeno je više navedenih krivičnih djela, kojom prilikom je oštećenim osobama pričinjena znatna materijalna šteta. Kako Kliks saznaje nastala šteta je veća od 10.000 KM.

Prema prijavama, osumnjičeni se predstavljao kao službenik banke, te od građana tražio da mu dostave podatke sa bankovnih kartica (broj kartice sa prednje strane, kao i brojeve sa zadnje strane kartice – CVV/CVC), kako bi im banka uplatila novčani poklon bon. Dostavljeni podaci su mu omogućavali da izvrši nedozvoljeno skidanje novca sa računa građana putem interneta. Navedeni novac je prebacivao na račune koje je otvarao u sportskim kladionicama na području cijele Bosne i Hercegovine, odakle je podizao taj novac, prenosi Kliks.

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom provedene su radnje dokazivanja, a na osnovu naredbe Opštinskog suda Travnik izvršen je pretres vozila, kao i stambenog prostora u Sarajevu, koje koristi osumnjičeni D.M. rođen 1997.godine iz Sarajeva.

Prilikom pretresa pronađen je jedan plinski pištolj, mobilni telefon, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem predmetnih krivičnih djela.

Protiv osumnjičenog nadležnom Kantonalnom tužilaštvu slijedi podnošenje Izvještaja o počinjenju 10 krivičnih djela iz oblasti internet prevara.

Navedene aktivnosti su realizovane u saradnji Federalnom upravom policije, MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Tuzlanskog kantona.

Previous articlePijan vodio dnevnik pa suspendovan
Next article“Kad kupim KAIŠ I ČARAPE odmah me pitaju odakle mi”