Home Vijesti Zdravstveni radnici skinuli bijele mantile i prestali s radom

Zdravstveni radnici skinuli bijele mantile i prestali s radom

183
0
FOTO: KLIX/YOUTUBE/SCREENSHOT

Dramatično je jutros u Konjicu ispred Opšte bolnice, jer su zdravstveni radnici kolektivno prestali s radom i skinuli bijele mantile, navodeći kako su im porodice dovedeni na rub egzistencije jer od jula nisu primili plate zbog blokiranih računa.

S pomiješanim osjećanjima gorčine, ljutnje, tuge i poraza zdravstveni radnici Opšte bolnice i Doma zdravlja u Konjicu podsjećaju da su na problem ukazivali svim vladajući strukturama, ali da im vapaj niko od odgovornih nije čuo i da drugog izbora nemaju, piše Kliks.

Neki od njih spominju i oproštaj od zemlje i objašnjavaju kako je to očajnički potez na koji su prisiljeni, zbog stanja u koje su dovedeni časno radeći svoj posao.

“Ovo je nedopustivo”, “Za ovo mora neko odgovarati”, neki su od komentara koji se čuju ispred zgrade konjičke zdravstvene ustanove koja danas ostaje bez radnika.

U znak podrške stižu im i kolege iz Mostara i drugih krajeva Hercegovine kako bi upozorili javnost, da će se problem iz Konjica lako preliti i na druge zdravstvene ustanove, te pozivaju nadležne da hitno reaguju, navodeći kako će u protivnom oni biti odgovorni za posljedice, koje bi mogle biti nesagledive.

Podsjetimo da su zdravstveni radnici u Konjicu već izlazili na ulice, te 26. novembra aktivirali generalni štrajk, a potom i blokirali magistralu u Konjicu i borili se svim sindikalnim sredstvima za svoje zarađene plate, ali kako kažu više nema smisla za takvu borbu.

Poručuju da predstavnici vlasti koji su ih konstantno ignorisali, nisu poduzeli potrebne korake da bi Poreska uprava FBiH deblokirala račune zdravstvenih ustanova kako bi se za 320 radnika isplatile zarađene plate i da je to jedini razuman potez koji mogu napraviti.

S odlaskom svih zdravstvenih radnika u Konjicu pada i kompletan zdravstveni sistem, što bi moglo uzrokovati nesagledive posljedice, jer će automatski biti ugroženi životi svih građana te općine, koji budu trebali Hitnu medicinsku pomoć, jer im je neće imati ko ukazati.

Previous articlePjevačica o bolnom gubitku bebe koji se desio nakon razvoda
Next articleOglasila se majka Kike Đukić “Nikome nisam zabranila da dođe na kćerkinu sahranu”