Home Vijesti Crna hronika Banjalučki sudija priznao krivicu, pristao na godinu zatvora i novčanu kaznu od...

Banjalučki sudija priznao krivicu, pristao na godinu zatvora i novčanu kaznu od 40.000 KM

160
0
IZVOR: SEB_RA/ISTOCKPHOTO

Sudija Osnovnog suda u Banjaluci Nebojša Pejović, optužen za krivična djela povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca i trgovina uticajem, priznao je krivicu i sklopio sporazum sa Republičkim javnim tužilaštvom.

Sporazum je danas prihvatio Okružni sud u Banjaluci, a Pejović je pristao na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 40.000 maraka.

Takođe, sporazumom je predviđeno da mu bude izrečena mjera zabrane obavljanja sudijske dužnosti u trajanju od pet godina.

Optužnica ga je teretila da je 31. decembra 2019. godine, postupajući kao sudija Osnovnog suda u Banjaluci, u izvršnom postupku pred tim sudom bio na ročištu radi prodaje nekretnina – četiri stana u Banjaluci i jedan poslovni prostor, te vikend kuća sa dvorištem u mjestu Ivanjska.

U namjeri da ponuđaču advokatu Stojanu Vukajloviću, koji je takođe hapšen i pušten da se brani sa slobode, pribavi imovinsku korist, spriječio je ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju sa obrazloženjem da nisu uplatili obezbjeđenje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su oni uplatili maksimalni iznosi od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju.

„Nakon otvaranja javnog nadmetanja osumnjičeni je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za ukupan iznos od 283.400 KM odnosno za jednu polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postpku, ne dozovoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača. Utvrdio je da samo ponuđač advokat S.V ispunjava uslove za učešće na nadmetanju. Nakon što je prihvatio punuđeni ukupni iznos, osumnjičeni je donio nezakonitu odluku – zaključak kojim se predmetne nekretnine prodaju navedenom ponuđaču za iznos od 283.400 KM odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti, utičući svojim postupanjem na umanjenje iznosa za prodaju predmetnih nepokretnosti“, navodi se u optužnici.

Optužnica Pejovića tereti i da je od oštećenog S.H. zatražio, te 21. aprila 2021. godine i primio novčani iznos od 1.000 eura, kako bi koristeći svoj uticaj sudije, garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banjaluci donio zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a odnosi se na zahtjev za upis u sudski registar.

Pejović je na ranijem ročištu pred sudijom za prethodni postupak Okružnog suda Banjaluka negirao krivicu.

Previous articleDodik sa Varheljijem: Zaključci NSRS ne izlaze iz okvira Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma
Next articleRaku stiže novac, Djevica da pazi na zdravlje, Vagi je danas dan za ostvarivanje ideja, a vama?