Home Izdvojeno Cvijanović: U FBiH se godinama ne mogu dogovoriti, a svaljuju krivicu na...

Cvijanović: U FBiH se godinama ne mogu dogovoriti, a svaljuju krivicu na RS

145
0
IZVOR: VEDRAN ŠEVČUK, MONDO.BA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da se nastavak pregovora o izbornoj reformi nije desio, jer oni koji u njoj učestvuju, a za sada su to političke partije iz FBiH, nisu na tragu bilo kakvog dogovora, a ne zbog nedavnog zasjedanja NSRS

Upitana da prokomentariše zajedničku izjavu Delegacije EU i Ambasade SAD u BiH o odgađanju pregovora o reformi Izbornog zakona u BiH, Cvijanovićeva je izjavila Srni da što se tiče pregovora unutar FBiH, koliko se zna, nema pomaka, a bilo je i nekih najava bošnjačkih partija da se namjeravaju povući iz tog procesa i sad im treba izgovor.

“To što se u Sarajevu nastoji svaliti krivica na Republiku Srpsku je jeftin trik. U FBiH ni tri godine od prošlih izbora nisu implementirani izborni rezultati. Da Izborni zakon treba mijenjati i spriječiti različite zloupotrebe je jasno i vjerujem da takva aktivnost ima podršku svih partija, ali tu postoji prethodno pitanje koje treba riješiti, a odnosi se na legitimno predstavljanje koje traže hrvatske partije”, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, pomoć sa strane je dobrodošla, ali suštinski volja domaćih političkih aktera je ključna.

“Naravno, razumijem da međunarodni službenici imaju zabrinutosti i u vezi sa zasjedanjem Narodne skupštine Republike Srpske, ali to nije ključno za nedolazak onih koji se bave isključivo izbornom reformom. I ta pitanja koja se vezuju za zaključke Narodne skupštine Republike Srpske isto tako zavise od političke volje političkih partija. I mi smo zabrinuti za stanje u BiH, nedostatak političkog dijaloga između konstitutivnih naroda, zabrinuti smo zbog očekivanja da vam neko s vana donese rješenje, a pogotovo zbog nastojanja da se neutrališe koncept konstitutivnosti na kojem počiva BiH”, naglasila je Cvijanovićeva.

Podsjećamo, juče je u zajedničkoj izjavi Delegacije EU u BiH i Ambasade SAD u BiH o razgovorima o ustavnoj i izbornoj reformi, saopšteno da predstavnici EU i SAD, Angelina Ajhorst i Metju Palmer za sada odustaju od razgovora sa političkim faktorima u BiH o izbornoj reformi, a upućen je apel strankama da odustanu od maksimalističkih prijedloga koji nisu utemeljeni u međunarodnim i standardima EU i nemaju podršku u parlamentu ili društvu.

Previous articleIznenadna smrt legende, napustio nas sa samo 36 godina
Next articleNajluđa završnica NBA meča ikada