Home Lifestyle Najbolji doručak ako imate visok holesterol: 3 namirice rastvaraju masnoće i štiti...

Najbolji doručak ako imate visok holesterol: 3 namirice rastvaraju masnoće i štiti zdravlje

357
0

Saznajte koja hrana snižava holesterol.

Ako imate problema sa povišenim holesterolom, promjena ishrane je neophodna, a zašto ne biste krenuli od jutra? Ljekari su naveli tri namirnice koje pomažu da spustite nivo ovih masnoća i to već čim ustanete iz kreveta.

Evo šta po njima treba da doručkujete…

Hljeb od integralnog ili cijelog zrna

Za ljude sa visokim nivoom holesterola, ova vrsta hljeba je daleko bolja opcija od bijelog. Sadrži puno dijetetskih vlakana: Prema mišljenju stručnjaka, odrasli treba da se trude da unose najmanje 30 grama vlakana dnevno jer ometaju aktivnu apsorpciju holesterola u crijevima, ali podstiču njegovo izlučivanje stolicom.

Cijela zrna ili mekinje

Ove namirnice su takođe bogat izvor vlakana i zato efikasno pomažu u smanjenju nivoa holesterola. Da biste smanjili koncentraciju “lošeg” LDL holesterola, najbolje je da jedete 5 do 10 grama ili više rastvorljivih vlakana dnevno.

Ovas, zob, ječam

Ovsena kaša sadrži rastvorljivu vrstu vlakana koja je posebno efikasna u snižavanju holesterola jer se vezuje za lipoproteine niske gustine (LDL) u digestivnom traktu i pomaže da se eliminišu iz tijela izmetom. NHS preporučuje zob i ječam kao korisnu hranu za kontrolu holesterola.

MONDO

Previous articlePoginuo muzički producent sa porodicom: Bio u avionu sa ženom i dvoje djece
Next articleParlament Srpske glasao: Usvojene ekonomske reforme i zakoni o platama