Home Vijesti Oblačno u većini krajeva, na jugu sunčano

Oblačno u većini krajeva, na jugu sunčano

175
0
IZVOR: SINIŠA STANIĆ, MONDO.BA

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će preovladavati oblačno vrijeme u većini krajeva, dok će na jugu biti sunčano uz promjenjivu oblačnost, uz maksimalnu temperaturu vazduha od dva do sedam, na jugu oko devet stepeni Celzijusovih.

Ujutru pretežno do potpuno oblačno i prohladno, na jugu vedro, na istoku i u planinama hladno sa mrazem. U kotlinskim predjelima sa maglom, a na istoku moguće provijavanje snijega, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Popodne i predveče na sjeverozapadu biće uslova za slabu kišu, a u planinama za slab snijeg.

Duvaće slab do umjeren zapadni vjetar, u planinskom pojasu umjeren do jak sjeveroistočni, na jugu bura, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 7.00 časova: Sokolac i Kalinovik minus dva, Srebrenica, Bileća, Drinić, Rudo, Drvar, Sarajevo i Tuzla jedan, Prijedor, Bijeljina, Mrkonjić Grad, Višegrad, Novi Grad, Bihać, Sanski Most i Zenica dva, Ribnik tri, Banjaluka, Doboj i Trebinje četiri, Neum sedam i Mostar osam stepeni Celzijusovih.

Visina snijega izmjerena u 7.00 časova: Čemerno 64, Han Pijesak 56, Sokolac 26, Srebrenica 16, Kalinovik 15 centimetara.

STANJE NA PUTEVIMA

Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po vlažnim kolovozima, a zbog niske temperature moguć je nailazak na poledicu posebno u višim predjelima, preko prevoja, mostova i na prilazima tunelima.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske skreću pažnju na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz, a u kotlinama i duž riječnih tokova na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle.

Vozačima iz AMS savjetuju opreznu i sporiju vožnju i podsjećaju da je zakonski obavezno posjedovanje zimske opreme.

Zbog snježnih smetova u prekidu je saobraćaj na regionalnom putu Ulog – Klanci preko prevoja Morine.

Zbog aktiviranog klizišta na dionici magistralnog puta Foča-Goražde, u mjestu Filipovići /na liniji razgraničenja/, saobraća se otežano, jednom trakom.

Na regionalnom putu Bistrica-Podgrab, zbog aktiviranog klizišta, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U toku je sanacija ovog klizišta.

Zbog bušačko-minerskih radova, danas će privremeno biti obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta Lukavica-Pale, u mjestu Zlatište, od 15.00 do 16.00 časova u trajanju pet do sedam minuta u jednom ili dva intervala.

Izmijenjen je režim saobraćaja na spoju magistralnih puteva Kobaš-Derventa-Žirovine i Derventa /Žirovine/-Vrhovi zbog izgradnje kružne raskrsnice.

Zbog sanacionih radova izmijenjen je režim saobraćaja na dionici na magistralnog puta Kozarska Dubica-Draksenić-granica BiH/Hrvatska /Jasenovac/ u dužini 16,5 kilometara.

U toku je izgradnja saobraćajnice /pristupa novom carinskom terminalu/ i kružne raskrsnice na dionici magistralnog puta Gradiška-Nova Topola, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja.

Zbog izgradnje mini hidroelektrane, izmijenjen je saobraćaj i postavljena privremena signalizacija na magistralnom putu dionica Kotor Varoš-Obodnik.

Na magistralnom putu Brod na Drini-Granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta.

Zbog radova u tunelu “Ugar”, na magistralnom putu na dionici Crna Rijeka-granica Republike Srpske /Ugar/ izmijenjen je režim saobraćaja.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa premašuje 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje zbog oštećenja kolovoza, za teretna vozila mase veće od 30 tona na nadvožnjaku u mjestu Trn, a na dionici Brod na Drini-Šćepan Polje za sva vozila ukupne mase veće od 16 tona.

Na području Federacije BiH na putnim pravcima Kupres-Livno i Šuica-Tomislavgrad-Kolo vjetar pravi snježne nanose.

Zbog radova u tunelu “Crnaja” na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično jednom trakom, dok se u noćnim satima od 23.30 do 4.30 saobraćaj obustavlja.

Zbog radova u tunelu “Skela”, na magistralnom putu Jajce – Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima, od 22.00 do 6.00 časova saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Olovo-Kladanj, Jablanica-Mostar, Blažuj-Gromiljak, Doboj-Gračanica, Grude-LJubuški i Stolac-Hutovo.

Na graničnim prelazimm u BiH nema dužih zadržavanja.

Previous articleRibe spremaju romantično iznenađenje, Bik planira odmor iz snova, Lav mora da odmori malo
Next articlePoginuo muzički producent sa porodicom: Bio u avionu sa ženom i dvoje djece