Home Zdravlje Kafu i čaj ne pijte sa ovim namirnicama: Zajedno prave problem u...

Kafu i čaj ne pijte sa ovim namirnicama: Zajedno prave problem u organizmu!

138
0

Nutricionista upozorava da kafu i čaj nikako ne kombinujete sa jednom vrstom namirnica!

Ako pijete barem jednu šolju kafe, čaja ili nekog drugog napitka koji sadrži kofein, valjalo bi da obratite pažnju na to sa kojom hranom kombinujete ove napitke.

Nutricionista i psiholog dr Sajmon Hil upozorava da ovi napici, ukoliko se kombinuju sa namirnicama bogatim gvožđem, loše utiču na apsorpciju tog nutrijenta.

“Ukoliko konzumirate samo namirnice biljnog porijekla i jedete samo nehem izvore gvožđa, poput pauslja, morate da mislite na kombinacije kojima ćete pospješiti apsorpciju gvožđa”, kaže osnivač sajta Mindbodygreen Džejson Vočhob.

Nutricionista Hil je saglasan sa tim, a upozorava da je još važnije da pazite na namirnice koje bi mogle loše da utiču na apsorpciju gvožđa.

“Kada je riječ o lošijoj apsorpciji gvožđa, najveći krivci su kafa i čaj koji se piju zajedno sa obrocima bogatim gvožđem. Tanini i polifenoli u ovim napicima, koliko god da su inače dobri za vas, spriječiće apsorpciju gvožđa”, ističe on.

Sve to, naravno, ne znači da morate da prestanete da pijete kafu ili čaj, ali ukoliko za obrok jedete namirnice bogate gvožđem, svoj napitak ostavite za malo kasnije.

Inače, manjak gvožđa u organizmu je jedna od najčešćih deficijencija na svijetu, posebno kod žena, zbog čega je sve ovo još važnije.

Previous articleNajbolji parfemi na svijetu: Ovi mirisi nagrađeni su parfemskim Oskarom za 2021. godinu
Next articleNešić pozvan u Tužilaštvo BiH zbog predmeta ”Napad na ustavni poredak”