Home Lifestyle Kako da uživate na slavama, a da se ne ugojite: Praznici su...

Kako da uživate na slavama, a da se ne ugojite: Praznici su pred nama, a uz ove cake nećete nabaciti kilograme!

537
0

Pratite ove savjete koji će vam pomoći da uživate u praznicima, a da se ne ugojite.

Ušli smo u drugu polovinu decembra, pred nama su slave, proslave Nove godine i Božića. Iako bi naglasak svih ovih praznika trebalo da bude na okupljanju porodice, činjenica je da nijedno okupljanje ne protiče bez “tone” hrane.

Ukoliko ste se u prethodnom periodu trudili da smršate, sada ćete biti pred velikim iskušenjem – svi ti specijaliteti i kolači, ali i domaćini koji vas ubjeđuju da “uzmete još malo”…

Rješenje je u samokontroli, ali to je uvijek mnogo lakše reći nego uraditi. Dobra vijest je da postoje neke cake koje će vam pomoći da se ne prejedate.

Ne idite nigdje praznog stomaka

Čini se potpuno glupim da jedete prije odlaska na slavu ili neko porodično okupljanje. Mnogi biraju da tokom dana jedu manje, pa onda odu gladni na slavu ili neki drugi praznik i prejedu se jer, kako da odolite tolikoj hrani kada ste gladni? Zato je bolja varijanta da pojedte manji obrok prije nego što odete od kuće – malo proteina, povrća, malo masti i malo ugljenih hidrata, bićete siti i smireni, pa nećete imati potrebu da navalite na sve što ste stavi na sto.

Jedite povrće

U zavisnosti od događaja, proslave bilo kog praznika su bazirane na uživanju u različitim vrstama mesa, bilo da su to prasetina, jagnjetina ili riba. Ali, mnogo ćete bolje proći ako pola tanjira napunite povrćem ili nekom salatom – ove namirnice sadrže manje kalorija, a više vlakana, a uz to dodajte i nešto od mesa.

Osmotrite hranu

Kada smo negdje u gostima, uglavnom jedemo redom sve što se stavi na sto, ali bolje je da date sebi vremena i najprije dobro osmotrite svu hranu koja je na stolu, pa tek onda da odlučite šta želite.

Pijte dosta vode

Kada smo žedni, često taj osjećaj miješamo sa glađu ili željom za slatkišim. Pijte dosta vode svakog dana, a kada odete u goste, umjesto alkohola takođe tražite čašu vode. Tako nećete unositi prazne kalorije iz alkohola, a plus će vas voda trenutno zasititi pa ćete manje i jesti.

Brojte svaki korak

Zapamtite da se svaki korak računa. Čak i deset minuta fizičke aktivnosti je bolje nego da je nemate uopšte, pa se potrudite da makar svakog dana napravite određeni broj koraka.

Pojedite desert

Praznici su, dakle biće i deserta. Nema potrebe da ih preskačete jer treba malo i da uživate u praznicima i okupljanjima. Uživajte u svakom zalogaju slatkiša koji jedete i koncentrišite se na to, umjesto da ga prosto “progutate”. Tako ćete i manje pojesti i bolje ćete osjetiti zadovoljstvo koje vam slatkiš donosi.

Uživajte sa dragim ljudima. Praznici jesu vrijeme kada sa drugima treba da dijelimo obroke, ali ne samo to. Ne dozvolite da sav fokus bude na hrani, razgovarate, družite se i uživajte sa ljudima oko sebe.

(MONDO)

Previous articleUtrčala gola na Vimbldon, policija je odvela sa terena: Finalisti ostali u šoku, a brzo je otkriveno ko je ona
Next articleMilica Pavlović je NAJBOLJA RIBA na estradi