Home Vijesti Upoznajte čovjeka starog 10.000 godina sa Lepenskog vira

Upoznajte čovjeka starog 10.000 godina sa Lepenskog vira

466
0
IZVOR: SHUTTERSTOCK

Srpski arheolozi, bioarheolozi i informatičari predvođeni prof. dr Sofijom Stefanovićem rekonstruisali su lice drevnog stanovnika Lepenskog vira iz čuvenog groba br. 69.

Da li je moguće “vratiti u život” drevne ljude? Da li je moguće komunicirati sa njima? Po prvi put u istoriji, posjetioci Paviljona Srbija u Dubaiju mogu da komuniciraju sa autentičnim, mobilnim i prilagodljivim 3D licem čovjeka sa Lepenskog vira koji je zaista živio u praistoriji i umro na obalama rijeke Dunav prije više od 10.000 godina.

Srpski arheolozi, bioarheolozi i informatičari predvođeni prof. dr Sofijom Stefanovićem, uz podršku Nacionalne platforme Srbija stvara napravili su naučni podvig i stvorili biokinetički model, vjernu, “živu” kopiju lica drevnog stanovnika Lepenskog vira iz čuvenog groba br. 69.

Prvi su uspjeli da razviju analitičke procese i uz pomoć informacija skrivenih u kostima, napravili su virtuelnog čovjeka koji se pojavio kao onaj koji je živio prije 10 milenijuma. Arheološke rekonstrukcije antičkih lica su odavno poznate. Takvih primjera ima kod nas na Viminacijumu, piše Sve o arheologiji.

Srpski naučnici su ovu nauku podigli na novi nivo. Oni su spojili znanje stečeno proučavanjem ljudskih kostiju (biantropologiju) sa naukom o DNK i drugim forenzičkim analizama, ne samo da bi stvorili tačno, realistično 3D lice čovjeka koji je umro prije deset milenijuma, već da bi ga animirali i doveli u život sa realnim ekspresijama lica. Srpski naučnici to nazivaju Digitalna ljudska tehnologija (DHT).

Ko je bio ovaj muškarac?

Poseban vid sahranjivanja, u sjedećem položaju sa sa prekrštenim nogama (lotus položaj), uočen je kod ovog muškarca u grobu br. 69 sa Lepenskog vira u periodu od 8170-7594. godine prije naše ere. Ovakav način sahranjivanja ukazuje da je tako sahranjena osoba imala poseban društveni status tokom života u toj zajednici.

Na osnovu antropoloških analiza znamo da je imao oko pedeset godina kada je umro, da je bio visok oko 180 cm, da je imao 72 kg, ali i da se dosta hranio ribom. Takođe, bio je izuzetno fizički aktivan tokom života.

(Nacionalna Geografija)

Previous articleCvijanović: Nema potrebe za bilo kakvim sukobima
Next articleItalijanska legenda preživjela horor, uperili pištolj u njega pred djecom: Sjeo da večera, razbojnici iskočili iz grmlja