Home Zdravlje Bijeli luk za zdravlje crijeva: Povećava broj dobrih bakterija, ali i snižava...

Bijeli luk za zdravlje crijeva: Povećava broj dobrih bakterija, ali i snižava holesterol

423
0

Bijeli luk naizgled je mala, ali veoma moćna namirnica – na crijeva deluje kao prebiotik, a dobar je čak i za holesterol.

U crijevima se nalazi najveći dio imuniteta, zbog čega je veoma važno da vodimo računa o zdravlju crijeva. Hrana koju jedemo svakako utiče na to, a jogurt, proklijale žitarice, losos i bijeli luk posebno dobro djeluju na zdravlje crijeva.

Ali, od tih namirnica jedna se naročito izdvaja, a u pitanju je bijeli luk, koji ima brojne dobre efekte na zdravlje. Pored svega ostalog, naučnici su utvrdili i da bijeli luk djeluje kao prebiotik, što ga čini izuzetno dobrim za dobre bakterije u crijevima.

Održavanje balansa mikrobioma u crijevima je ključno jer je to grupa bakterija, gljivica i drugih komponenti koje žive u digestivnom traktu, a utiču na varenje, imuni sistem, pa čak i na mentalno zdravlje.

Ono što bijeli luk čini naročito dobrim za zdravlje creva je njegov kompleksan sastav, uprkos njegovoj veličini. Čenovi bijelog luka se sastoje većinom iz ugljenih hidrata, ali sadrže i proteine, vlakna, aminokiseline, vodu… Ono što je takođe važno je da su ovi ugljeni hidrati zapravo fruktozni polimeri odnoson fruktani, koji su jako dobri za zdravlje.

Recimo, jedno istraživanje objavljeno u stručnom žurnalu “Naučni svijet” pokazalo je da fruktani jačaju imuni sistem, djeluju kao antioksidanti u telu i potencijalno kao prebiotici u crijevima, podstičući proizvodnju dobrih bakterija.

Inače, jedno istraživanje objavljeno u “Enciklopediji hrane i zdravlja” pokazalo je da prebiotici pomažu u snižavanju holesterola, ali štite od brojnih ozbiljnih bolesti.

(MONDO)

Previous articleAutomobil visi na zidu, dio kuće demoliran: Vozač punom brzinom ljudima uletio PRAVO U TRPEZARIJU
Next articleBomba na “Marakani”! Borjan tražio raskid ugovora: Kapiten želi pod hitno da napusti Zvezdu!