Home Vijesti Ledena površina veličine Britanije uskoro bi mogla da se raspadne

Ledena površina veličine Britanije uskoro bi mogla da se raspadne

410
0
FOTO: ANTHONY ANEX/EPA

Naučnici su upozorili na opasnost koja prijeti na ledenom pokrivaču Zapadnog Antarktika, pošto bi se jedan glečer, veličine teritorije Britanije, mogao ubrzano raspasti i istopiti, što može podići nivo mora širom svijeta za više od pola metra.

Naučnici koji su se ove nedjelje sastali u Nju Orleansu alarmirali su javnost, nakon što su se pojavile velike pukotine na vrhu i ispod glečera “Thwaites”, jednog od najvećih na svijetu, zbog čega se strahuje da bi se mogao raspasti i istopiti u roku od pet godina ili čak i manje, piše britanski list “Gardijan”.

Taj glečer je oko 100 puta veći od grebena Larsen B, i sadrži dovoljno vode da podigne nivo mora širom svijeta za više od pola metra.

Doprinosi sa oko četiri odsto godišnjem globalnom porastu nivoa mora i naziva se najvažnijim glečerom na svetu, čak i glečerom “sudnjeg dana”.

Takođe, najnoviji satelitski snimci pokazuju da se sada topi mnogo brže nego 1990-ih.

Prije dvadeset godina, oblast leda za koju se smatralo da je teška skoro 500 milijardi tona dramatično se odvojila od antarktičkog kontinenta i razbila se u hiljade ledenih brijegova koji su ušli u Vedelovo more.

Poznato je da se ledeni greben Larsen B od 3.250 kvadratnih kilometara ubrzano topi, ali niko nije predvidio da će biti potrebno samo mjesec dana da se 200 metara debelog leda potpuno raspadne.

Previous articleDragojevići se ponašaju kao da su i dalje u BRAKU, a sada šokirali NACIJU OVIM POTEZOM! (VIDEO)
Next articlePosljednja nedjelja ove godine donosi haos za četiri znaka: Koga očekuje ogromna sreća, a kome se život pretvara u pakao