Home Zdravlje Opasna navika: Ako ovo ne uradite pred spavanje, ugoržavate zdravlje

Opasna navika: Ako ovo ne uradite pred spavanje, ugoržavate zdravlje

203
0
IZVOR: RINA

Stručnjaci dermatolozi otkrivaju kako je spavanje sa uključenim grijanjem štetno po zdravlje.

Ne znamo kako vi, ali kada je napolju hladno i padaju kiša ili snijeg, sve što želimo da uradimo jeste da uključimo grijanje, ušuškamo se u krevet i bindžujemo filmove i serije do proljeća. Naravno, pauzu ćemo napraviti za doček, a onda nastavljamo po starom. Ali koliko god topli dom zvučao pimamljivo, cjelodnevno grijanje (posebno dok spavamo) bi moglo da izazove razne probleme sa kožom, uključujući pogoršanje postojećih problema kao što su ekcem i psorijaza.

Prema mišljenju stručnjaka,  grijanje je jedan od najznačajnijih faktora koji doprinose suvoj koži tokom zimskih mjeseci.

“Naše životne navike se mijenjaju sa godinama. Osim što manje vježbamo i rjeđe se zdravo hranimo, drugačije podnosimo i izloženost grijanju koje isušuje kožu. Što je napolju hladnije, to je gore po našu kožu”, kaže Olivija Torp, osnivač “Vanderohea”,linije preparata za njegu kože. 

“Slično kao kod klime ljeti – grijanje smanjuje nivo vlage u vazduhu, uzrokujući da koža postane suva i zategnuta. A ovo je posebno problematično ako već postoje kožne bolesti kao što su psorijaza ili ekcem“, objašnjava dr Adam Fridman, konsultant dermatolog Stratum dermatološke klinike.

Kako prepoznati da je koža u opasnosti?

“Znaci upozorenja da je koža možda previše suva jesu ako je gruba na dodir, ispucala je, peruta se ili već ozbiljnije ljušti”, kaže dermatolog. 

Osim što isušuje “unutrašnjost”, grijanje takođe uzrokuje probleme zbog kontrasta sa spoljašnjim temperaturama.

“Temperatura koja se smjenjuje od tople (unutrašnje) do hladne (spoljašnje), takođe uzrokuje širenje krvnih sudova, zbog čega se pogoršava situacija sa crvenilom na licu, aknama i roazceom”,  kaže dr Fridman.

Stručnjaci otkrivaju i kako da spriječite ovaj problem. Za početak, veliku razliku će napraviti ako jednostavno isključite grijanje noću.

“Uvjerite se da je grijanje isključeno tokom noći je odličan način da ublažite suvoću kože (naročito ako imate bilo kakvo stanje kože kao što je ekcem ili druga upalna oboljenja), ali i da uštedite novac”, kaže dermatolog dr Hiba Indžibar iz “Dermasurge Clinic”.

Pomaže i da koristite ovlaživač vazduha, a korisno je i izbjegavati izlaganje kože bilo veoma toploj ili hladnoj vodi. Preporuka je i da koristite što gušće kreme koje će hidrirati kožu. 

Previous articleDodik reagovao na Izetbegovićev poziv NATO-u: Nikada neće dobiti saglasnost da bilo čije trupe uđu u BiH
Next articleNepoželjna kod zeta i kćerke: Luna i Marko prave Novogodišnju žurku, Anabela nije pozvana