Home Showbiz Poznata glumica dala podršku: Održan protest protiv Rio Tinta

Poznata glumica dala podršku: Održan protest protiv Rio Tinta

170
0
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

Građani i ekološki aktivisti, koji se protive projektu Rio Tinta u Srbiji, održali su danas protest ispred Vlade Srbije, na poziv pokreta Ekološki ustanak, sa kojeg je poručeno da će protest biti radikalizovan poslije Božića, ukoliko do tada Rio Tinto ne bude protjeran iz Srbije.

Na protestu nije bilo incidenata, a poslije sat vremena, koliko je trajao skup, uspostavljen je saobraćaj u Nemanjinoj i Ulici kneza Miloša.

Aleksandar Jovanović Chuta iz Ekološkog ustanka poručio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima ”rok do Božića” da ”otjera” Rio Tinto iz Srbije ili , kako je kazao, slijedi ”opšta mobilizacija” i radikalizacija protesta.

On je prenio i zahtjev da se obustave sudski postupci protiv građana koji su bili na blokadama prethodnih subota i da se, kako kaže, sudi onima koji su motkama tukli one koji su bili na blokadama.

Prorektor Univerziteta u Beogradu i dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić rekao je da je poništen dio Prostornog plana Grada Loznice ,ali da je potrebno da Vlada Srbije poništi uredbu o donošenju Prostornog plana područja posebne namjene i lokacijske uslove koji su, kako kaže, posljednji korak prije donošenja građevinske dozvole za formiranje rudnika.

Ristić tvrdi i da nije istina da ništa nije odlučeno u slučaju Rio Tinto jer, kako kaže, Vlada Srbije formira Radnu grupu za implementaciju projekta ”Jadar” na čelu sa ministarkom Zoranom Mihajlović.

Glumica Svetlana Bojković koja je bila među okupljenim rekla je da protesti moraju da se nastave jer su, kako kaže, u pitanju naš opstanak, život i zdravlje, a da se ”voda, vazduh i zemlja ne smiju dirati”.

Protestu u Nemanjoj pridružio se predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović koja će, u okviru Zeleno-leve kolone, zajedno sa Ekološkim ustankom učestvovati na izborima 3.aprila sljedeće godine.

Neke od parola koje okupljeni drže su “Stop investitorima, spasimo prirodu”, “Istinu, progovori državo”, ”Sindikate na blokade”…

Previous articleNepoželjna kod zeta i kćerke: Luna i Marko prave Novogodišnju žurku, Anabela nije pozvana
Next articleNovogodišnja rasvjeta u Crnoj Gori hit na internetu, a evo zbog čega