Home Vijesti Crna hronika Tužilaštvo traži doživotni zatvor za braću osumnjičeni da su sjekirom i macolom...

Tužilaštvo traži doživotni zatvor za braću osumnjičeni da su sjekirom i macolom ubili vlasnika fabrike

379
0
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS KOMBO

Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je kaznu doživotnog zatvora za Nikolu (35) i Marka (40) Mladenovića iz Niša koji su optuženi da su 8. oktobra 2020. godine u krugu fabrike “MIN kopex” u Nišu brutalno usmrtili Draška Ranđelovića (46).

On je njih angažovao radi izvođenja građevinskih radova na adaptaciji prostorija koje je uzeo pod zakup. Sa druge strane, branioci okrivljenih zatražili su oslobađajuće presude.

Najstrožu sankciju VJT je zatražilo u završnici sudskog procesa protiv braće Mladenović imajući u vidu sve okolnosti izvršenja krivičnog dela a posebno motiv zločina, način izvršenja ali i činjenicu kako su se okrivljeni ponašali poslije ubistva, budući da su bili na sahrani žrtve gdje su izjavljivali saučešće i nosili kovčeg sa tijelom.

Advokatica Jovana Milenković – Heaney, branilac Marka Mladenovića predložila je u završnom obraćanju sudu oslobađajuću presudu za njenog branjenika koji je, da podsjetimo, pred sudom negirao saučesništvo u zločinu, rekavši da je povrede Drašku nanio njegov brat Nikola.

– Sjekao sam neke cijevi kada sam čuo galamu. Vidio sam da su Nikola i Draško da stajali jedan prema drugome i da su se svađali. Nisam čuo šta su govorili. Draško se okrenuo prema meni, tada sam vidio da ga je Nikola udario sjekirom u glavu. Draško nije pao već su počeli da se otimaju oko sjekire. Uplašio sam se mnogo, čuo sam da je neko rekao „ne miješaj se“ ili mi je to prošlo kroz glavu od straha. Otišao sam kući gdje sam se presvukao – ispričao je Marko ranije pred sudom.

On je na jednom od prethodnih ročišta rekao da se „tresao od straha“ kada je poslije pola sata došao Nikola.

– Rekao mi je da uzmem džak za smeće koji mi je dao, a u kojem ne znam šta je bilo, i odem i bacim ga u Nišavu ili da ga zapalim. Bio je ljutit i nasilno mi je to rekao. Tada nije pominjao Draška. Otišao sam motorom i bacio džak u rijeku ispod mosta kod auto pijace i vratio se kući. Tada mi je Nikola rekao da je ubio Draška. Rekao je da se vratimo u „MIN kopex“ da pozovemo policiju i da se pravimo kao da ništa nije uradio. U hali sam vidio Draška, ležao je u lokvi krvi. Bio je mrak, nije se mnogo vidjelo. Nikola je pozvao policiju i rekao mi da idem da ih sačekam – ispričao je je Marko.

Branilac Nikole Mladenovića, advokatica Mirjana Nedeljkov zatražila je u završnoj riječi oslobađajuću presudu za njenog branjenika istakavši da je on postupao isključivo u samoodbrani i da sila kojom je uzvratio na napad nije bila takva da je mogla da uzrokuje smrt Ranđelovića. Ona je skrenula pažnju na još jednu činjenicu a to je da su na svim oruđima nađeni tragovi četvrte osobe čiji identitet nije utvrđen tokom istrage.

Prema navodima advokatice Nedeljkov, ukoliko sud ipak nađe da u postupanju Nikole Mladenovića ima elemenata krivičnog djela, predložila je daleko blažu kaznu jer se nikako slučaju ne može raditi o krivičnom djelu koje se navodi u optužnici već je u pitanju bilo postupanje u samoodbrani.

Kako je Blic pisao, Nikola je odbio da iznese odbranu na prvom ročištu kad i Marko, već je progovorio tek na narednom pretresu kada je priznao da se kobnog dana u samoodbrani potukao sa biznismenom i udario u glavu macolom i ušicama sjekire, ali je negirao da je odmah znao za kobni ishod tuče.

Nikola je rekao da ga je Draško tog dana prvi napao sekirom i navodno zaprijetio likvidacijom cijele porodice, nakon čega su se potukli, braneći se da je mislio u prvom trenutku da je biznismen samo povrijeđen. On je svojim iskazom pred sudom pokušao da brata Marka oslobodi odgovornosti za saučesništvo u zločinu koje im se stavlja na teret optužnicom Višeg javnog tužilaštva.

Presuda će biti izrečena 23. decembra.

Optužnica

Optužnicom VJT braći Mladenović se stavlja na teret da su “u stanju uračunljivosti, sa umišljajem, zajednički lišili života Ranđelovića na podmukao način”.

– Dok su se nalazili u hali firme “MIN Kopeks”, gdje ih je svojim vozilom dovezao oštećeni sa kojim su bili u prijateljskim odnosima, osumnjičeni su mu prišli s leđa i zadali mu obojica više udaraca ušicama sekire u predelu glave, grudnog koša, ramena, ruku i nogu, udarcima šake stisnute u pesnicu, pritiskom i stezanjem prstima na povređene delove, navodi se u optužnici. Nakon toga, stoji u optužnici jedan od braće je Draška više puta udario po glavi čekićem – macolom zbog čega je izgubio svijest a kada je nesrećni čovjek pao, on je nastavio da ga udara macolom nanijevši povrede od kojih je preminuo na licu mjesta.

Previous articleRazorna oluja napravila pustoš, komunikacije u prekidu, aerodrom uništen
Next articleNa njeno mišljenje su svi čekali: Nakon što joj se sin zbližio sa Dalilom, oglasila se Dejanova majka