Home Zdravlje Voće koje svi volimo produžava život: Prezrelo je najbolje

Voće koje svi volimo produžava život: Prezrelo je najbolje

197
0
IZVOR: YOUTUBE/SCREENSHOT/ABDUS SATTAR SAZIB

Stručnjak otkriva koje namirnica je najbolja za dugovečnost!

Den Bjutner je osnivač sajta “Blu zouns”, koji istražuje sve o tome kako živjeti duže. On istražuje šta jedu najdugovječniji narodi i koje su njihove navike, a baveći se tom temom naučio je dosta o tome kako živjeti duže.

Den je otkrio i koje voće je najbolje za dugovječnost i objasnio sve o tome kako utiču na zdravlje – dame i gospodo, banane!

Sudeći prema Bjutnerovim antropološkim istraživanjima, ovo voće čini oko devet odsto ishrane najdugovječnijih ljudi na poluostrvu Nikoja, “plavoj zoni” na Kostariki.

Ovo voće ima dosta dobrih efekata na zdravlje, koji variraju u zavisnosti od zrelosti banana.

Zelene ili manje zrele banane sadrže otporni skrob i pektine, koji funkcionišu kao prebiotici u crijevima.

Žute banane gube nešto skroba koji se pretvara u proste šećere – to je i razlog zašto su zrele banane slađe. Takođe, sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, oko tri grama u banani srednje veličine.

Na kraju, prezrele, braonkaste banane, sadrže najviše prostih šećera, ali takođe i najviše antioksidanata.

“Ne bih rekao da je to jedino voće koje treba da jedete, ali sa sigurnošću mogu da kažem da je korpa puna voća na stolu mnogo bolji izbor od tostera na radnom dijelu ili kesice čipsa u fioci”, kaže Bjutner, dodajući da su veće šanse da ćemo se zdravo hraniti kada su nam te namirnice nadohvat ruke.

(MONDO)

Previous articleIli kandidatura za PREDSJEDNICU do 22. decembra ili na izbore ide SAMA!
Next articleLuka Modrić može da igra još 50 godina! Igrao je za Real, ali je brutalno iskren – Ma ja sam bio daleko od tog nivoa!