Home RAT U UKRAJINI Britanska studija: Omikron manje opasan za pluća od prethodnih varijanti

Britanska studija: Omikron manje opasan za pluća od prethodnih varijanti

211
0
IZVOR: @TCHTEH VIA TWENTY20

Omikron soj virusa korona manje je efikasan u napadu na pluća od ranijih varijanti kovida, rezultati su britanskog istraživanja

Studija Instituta za terapijsku imunologiju i infektivne bolesti na Kembridžu zaključila je da mutacije spajk proteina, koje mu omogućavaju da izbjegne antitijela, takođe mogu da smanje način na koji se replicira u plućima i izazove tešku bolest.

“Ova zapažanja naglašavaju da je omikron dobio svojstva izbjegavanja imunog sistema dok je ugrozio svojstva povezana sa replikacijom i patogenošću”, navodi se u sažetku studije.

Vođa studije Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Kembridžu, rekao je da su pred naučnicima i dalje izazovi uprkos naizgled pozitivnim nalazima.

“Ukratko, ovaj rad sugeriše da izgleda da je omikron postao otporniji na imunitet, ali da svojstva povezana sa progresijom bolesti mogu biti u izvjesnoj mjeri oslabljena. Značajan rast i širenje omikrona ipak predstavlja veliki izazov za javno zdravlje”, rekao je Gupta.

Medicinska savjetodavna grupa u zemlji (SAGE) saopštila je da je “gotovo sigurno da sada u Engleskoj postoje stotine hiljada novih infekcija sojem omikron dnevno”, što je podstaklo izvještaje da bi stroža ograničenja pandemije mogla biti uvedena poslije Božića.

(Srna)

Previous articlePotpuna ludnica u derbiju! Spektakl u Londonu – golovi, VAR, crveni i mnogo spornih odluka!
Next articleMaloljetna Milica ne može da dođe sebi, Mensur joj napravio haos za slavu (VIDEO)