Home Izdvojeno ”Ne krećite u Njemačku bez prijeke potrebe”

”Ne krećite u Njemačku bez prijeke potrebe”

446
0
IZVOR: ENVATO

Generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić apelovala je da građani na put ne kreću bez prijeke potrebe, a ukoliko se ipak odluče za putovanje da se dobro informišu i da uz sebe imaju sva potrebna dokumenta da na granicama ne bi doživljavali neprijatnosti.

Sajićeva je rekla Srni da je BiH svrstana u visokorizična područja, podsjetivši da je Njemačka odredila kategorije visokorizična i područja sa mutiranim varijantama virusa korona, o čemu odluku donosi Institut “Robert Koh”.

“Molim građane da zaista ne kreću na putovanje ukoliko ono nije neophodno”, rekla je Sajićeva.

Ona je dodala da se građani, ako odluče da putuju, prvo dobro informišu i da posjete zvanične stranice instituacija zemlje u koju se putuje: stranicu Ministarstva inostranih poslova Njemačke stranicu Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova, izgradnje i domovine – na kojima se mogu naći detaljne informacije.

Ona je istakla da je važno da se, ukoliko građani BiH putuju u Njemačku, prijave te da je prilikom ulaska u Njemačku obavezna digitalna prijava, prilikom čijeg ispunjavanja je među dvadesetak jezika moguće izabrati i srpski i hrvatski.

Sajićeva je podsjetila da su svi putnici stariji od 12 godina dužni da prilikom ulaska u Njemačku, bez obzira iz kog dijela dolaze, imaju potvrdu o potpunom vakcinisanju ili dokaz da su prebolovali virus korona ili negativan pi-si-ar ili antigenski test, koji ne smije biti stariji od 72 časa, odnosno 48 časova.

On je navela da je odluka o putovanju u inostranstvo tokom pandemije virusa korona lična odgovornost svakog pojedinca, te naglasila da se mnogi neće uputiti u BiH zato što su u Njemačkoj striktni po pitanju karantina.

“Ne možete otići na godišnji odmor, boraviti u visokorizičnom području, a da minimum bar pet dana ne budete u karantinu, pa onda peti dan dostavite negativan pi-si-ar test”, rekla je Sajićeva.

Onima koji putuju iz Njemačke kući za praznike preporučila da se pridržavaju osnovnih higijenskih mjera, da ne odlaze na velike skupove.

Ona je napomenula da je građanima koji se vraćaju u Njemačku dobro poznato da granična policija prvo traži vizu i da oni koji je posjeduju i koji su zaposleni prvo moraju da predoče taj dokument uz pasoš, a onda i potvrdu o vakcinaciji ili antigenski ili pi-si-ar test.

POVEZANO

Previous articleProfesionalna “domina” ima klijenta iz Premijer lige: Zna se da je iz Sitija, ali mu krije identitet!
Next articleVlahović poludio, juri rekord, a trener ga mijenja! Srbin se naljutio, šokiran je bio i cijeli stadion!