Home Vijesti Nema novih mjera, Federacija BiH odustala od VPT pravila

Nema novih mjera, Federacija BiH odustala od VPT pravila

356
0
IZVOR: SAMIR CACAN, MONDO

Vlada Federacije BiH pojasnila je da neće uvesti nove restriktivne mjere, odnosno obavezno pravilo VPT (vakcinisan, prebolio, testiran) već da je kantonalnim vladama data preporuka da u skladu sa epidemiološkom situacijom uvedu to pravilo.

Iz Vlade su naveli da nisu tačne informacije, koje su danas objavili federalni mediji, da od sutra u FBiH uvode novo pravilo koje podrazumijeva VPT potvrdu i da će “svi građani, zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati imati ispunjen jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto”.

Napominju da su u FBiH aktuelne one mjere koje je Vlada usvojila na sjednici 16. decembra. Među tim mjerama je preporuka vladama kantona, da u skladu sa epidemiološkom situacijom, procjeni rizika, uvedu pravilo “vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a” za područje kantona i o tome informišu Krizni štab federalnog Ministarstva.

Kako ističu, nikakve nove mjere od sutra se ne uvode u Federaciji BiH, kao i da prema važećim mjerama uvođenje VPT pravila nije obaveza već preporukama kantonalnim vladama.

Napominju i da se pomoćnik federalnog ministra zdravstva Marina Bera danas, ili prethodnih dana, nije obraćala medijima u vezi sa tom temom.

(Srna)

Previous articleGalijašević: Otkazivanje posjete Milanovića šamar međunarodnom položaju BiH
Next articleŠkotske “vještice” posthumno oslobođene krivice