Home RAT U UKRAJINI Od sutra u FBiH: Javna uprava, zdravstveni i socijalni radnici moraju imati...

Od sutra u FBiH: Javna uprava, zdravstveni i socijalni radnici moraju imati VTP potvrdu

190
0
IZVOR: MONDO - IVANA ŠIMUNDŽA

U Federaciji BiH od sutra su na snazi nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo VTP – vakcinisan-testiran-prebolio i biće na snazi u pojedinim sektorima.

Konkretno,  zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama moraće da imaju ispunjen jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Marina Bera rekla je da je odlučeno da se od sutra uvedu VTP potvrde, obrazloživši da je to postala praksa i u drugim zemljama.

Prema njenim riječima, potvrde će se u prvom redu uvesti za sve zaposlene u sektoru zdravstva, socijalne zaštite i u upravi na svim nivoima vlasti.

Bera je istakla da je kantonima naloženo da u narednom periodu obezbijede uslove za sprovođenje mjera, a to znači da omoguće što veću dostupnost vakcina i da povećaju broj punktova za testiranje, prenose federalni mediji.

“Imamo dovoljno vakcina da broj vakcinisanih možemo u kratkom roku povećati”, rekla je Bera.

Ona je napomenula da ima lica koja se iz zdravstvenih razloga ne mogu vakcinisati i da će se njima se omogućiti da bez takve potvrde dođu na radno mjesto.

Bera je navela da je donesena mjera da timovi za vakcinisanje idu ka stanovništvu, a svim opštinama je naređeno da organizuju punktove, te mobilne timove koji će ići do ljudi u udaljenim područjima, kao i kod onih koji ne mogu doći do punktova zbog zdravstvenog stanja.

Previous articleTegeltija zasvirao “Pukni zoro” (VIDEO)
Next articleSedam smrtnih slučajeva povezanih sa koronom u RS