Home Izdvojeno Škotske “vještice” posthumno oslobođene krivice

Škotske “vještice” posthumno oslobođene krivice

171
0
IZVOR: BBC SCOTLAND/YOUTUBE

Hiljade žena optuženih za vradžbine u Škotskoj između 1563. i 1736. godine biće posthumno pomilovane i rehabilitovane, piše “Sandej tajms”.

Veliki škotski lov na vještice iz 1597. godine pokrenut je nakon što je škotski kralj Džejms Četvrti donio Zakone o vješticama, a to je rezultiralo nizom suđenja širom zemlje za oko 400 ljudi, uglavnom žena i djevojaka, optuženih za različite oblike dijabolizma.

Prijedlog zakona o ovom pitanju u škotskom parlamentu obezbijedio je podršku administracije prve ministarke Škotske Nikole Sterdžon.

Natali Don, poslanik Škotske nacionalne partije, kaže da bi prijedlog zakona mogao da bude usvojen već sljedećeg ljeta.

“Ispravno je da se ova greška ispravi, da se ovi kriminalizovani ljudi, uglavnom žene, pomiluju“, rekla je ona.

U peticiji u okviru kampanje “Vještice iz Škotske” traži se pomilovanje, zvanično izvinjenje i spomen-obilježje u znak priznanja škotskim vješticama.

Škotska Vlada u svom odgovoru na peticiju priznala je da je Zakon o vještičarenju iz 1563. godine – koji je ostao na snazi u Škotskoj do 1736. godine – bio diskriminatorski.

Procjenjuje se da je oko 4.000 ljudi optuženo za vještičarenje nakon što su zakoni koje je doneo Džejms Četvrti pokrenuli nacionalni Veliki lov na veštice 1597. godine.

Bio je to drugi od pet nacionalnih hajki na vještice u istoriji Škotske, sproveden pod nadzorom Kraljevskih komisija.

Među stotinama navodnih vještica optuženih za sve, od bacanja zlih čini do izazivanja oluja za potapanje kraljevskih brodova do upuštanja u “seksualne odnose sa đavolom” i pretvaranja u sove, više od polovine je pogubljeno.

Iznad 85 odsto osuđenih su bile žene ili djevojke koje su pod mukama priznavale da su bacale zlonamjerne čini i “imale seksualne odnose sa đavolom”.

Pojedinci za koje se zna da imaju reputaciju iscjelitelja ili posjeduju znanje o biljkama često su izdvajani kao mete za lov na vještice i često su bili krivi za sve, od nevremena do kuge, od propadanja usjeva do bolesti.

(Srna)

Previous articleNema novih mjera, Federacija BiH odustala od VPT pravila
Next articlePotpuna ludnica u derbiju! Spektakl u Londonu – golovi, VAR, crveni i mnogo spornih odluka!