Home Vijesti Vanredne mjere u Evropi za praznike: Promijenila se pravila igre, slijedi lokdaun...

Vanredne mjere u Evropi za praznike: Promijenila se pravila igre, slijedi lokdaun i pooštrena pravila za nevakcinisane

136
0
IZVOR: AMER GHAZZAL / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

Od početka pandemije u Evropi je od koronavirusa oboljelo više od 89 miliona ljudi, dok je preko 1,5 miliona preminulo.

Veliki broj evropskih zemalja pooštrava mjere usljed dolaska novog soja korona virusa, koji će postati dominantan već početkom 2022.

Stanje je postalo zabrinjavajuće otkad je novi soj prvi put registrovan pre par nedjelja u nekoliko afričkih zemalja. BBC prenosi da su francuske vlasti objavile kako će smanjiti period između primanja druge i treće doze vakcine na četiri mjeseca.

U posljednja tri dana Velika Britanija je zabilježila rekordan broj oboljelih na dnevnom nivou. U petak je bilo preko 93.000 oboljelih od koronavirusa u ovoj zemlji, a od toga je više od 15.000 potvrđenih slučajeva omikrona.

Usljed širenja novog soja, hitno je sazvan sastanak komiteta “Kobra”, koji odlučuje o mjerama u vanrednim okolnostima. Sastanku je prisustvovao britanski premijer Boris Džonson.

Tokom posljednjih nedjelju dana, Britanija ima porast broja oboljelih od 59 odsto. Od početka pandemije u Britaniji je preminulo više od 147.000 osoba, dok je preko 11 miliona zaraženo.

“Omikron se širi brzinom munje, uskoro će postati dominantan”, rekao je Žan Kasteks, premijer Francuske, najavljujući da će od početka 2022. u zemlji biti pooštrena pravila, tj. da će samo vakcinisani moći da posjećuju restorane ili koristiti javni prevoz:

Ne možemo dozvoliti da odbijanje manjine Francuza da se vakcinišu utiče na život čitave zemlje“, kaže on.

U Holandiji je premijer Mark Rute najavio da će vanredne mjere, koje je trebalo da budu ukinute za Božić, biti produžene do 14. januara. Naime, u Holandiji se od kraja novembra restorani i većina prodavnica zatvaraju od 17 sati po podne do pet sati ujutru. U petak je u Holandiji registrovano više od 15.400 novooboljelih.

Trenutno, kao zdravstvena propusnica važi i negativan rezultat testiranja. Kasteks je dodao da će veće javne zabave i vatromet biti zabranjeni za doček, kao i točenje alkohola na javnim mjestima, a preporučio je da se čak i vakcinisani samoinicijativno testiraju pre okupljanja na novogodišnjim zabavama.

Od početka pandemije u Evropi je od koronavirusa oboljelo više od 89 miliona ljudi, dok je preko 1,5 miliona preminulo.

Njemački ministar zdravlja Karl Lojterbah rekao je da se zemlja “mora pripremiti za izazov kakav još nije imala”. Lojterbah, bivši profesor epidemiologije, potvrdio je da će u drugom kvartalu 2022. Nemačka dobiti još 80 miliona doza vakcina.

Njemačka je označila Francusku, Norvešku i Dansku kao “visokorizične” zemlje zbog sve većeg broja infekcija. U Njemačkoj je u petak evidentirano više od 42.000 slučajeva oboljelih.

Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, najavila je da će svi koji ulaze u Evropsku uniju morati da urade PCR test kako bi se usporilo širenje novog soja koronavirusa.

Ona je na Samitu lidera zemalja članica Unije pozvala sve zemlje da ponovo uvedu mjeru po kojoj je PCR test neophodan prije dolaska u neku od zemalja članica, kao i po dolasku na teritoriju Unije.

Premijerka Danske, Mete Frederiksen, izjavila je da su se pravila igre promijenila u rekordnom vremenu i najavila zatvaranje pozorišta, bioskopa, zabavnih parkova i konferencijskih centara.

(MONDO)

Previous article“Čolo” izgubio treći meč zaredom, sad Sevilja sanja titulu!
Next articleHit! Trener dobio otkaz u 63. minutu meča!