Home Izdvojeno Da li je podrška lidera Srbije ŽRTVA ILI OBAVEZA: Tri razloga zbog...

Da li je podrška lidera Srbije ŽRTVA ILI OBAVEZA: Tri razloga zbog kojih se Vučić neće odreći Dodika

130
0
foto/printscreen

Koliko daleko je spreman ići predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, u podršci članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku? Da li će upozorenja i sankcije evropskih i američkih zvaničnika izroditi distanciranje ili još čvršće odnose?

Ako je vjerovati slici koja je predstavljena javnosti, Vučić za sada nije pokleknuo pred postavljenim i najavljenim preprekama. Ali, da li je slika u javnosti i slika realnosti? Da li se Aleksandar Vučić zaista “žrtvuje” za dobrobit Republike Srpske ili je u pitanju politika koja je utemeljena ne samo na patriotizmu, nego i na realnim okolnostima?

Profesor međunarodne politike, Srđan Perišić, smatra da Srbija čvrsto stoji uz Srpsku, što je dokazano i na praznik Sretenje, kada je Vučić uručio Orden predsjednici Željki Cvijanović.

Iako je, kaže, pritisak Zapada u punoj snazi, mišljenja je da će Vučić ostati dosljedan dosadašnjoj politici. A, razloga za to je, naglašava, mnogo.

– On vodi multivektorsku politiku; ima saradnju sa zapadnim silama, ali i s Rusijom i Kinom, što prenosi i na regionalne odnose. Ne može sada da zadovoljava interese Zapada, pa da otkaže podršku Dodiku, jer bi onda urušio odnose sa Istokom – objašnjava Perišić i nastavlja: – Vučić ne može udovoljiti zahtjevima zapadnih specijalnih izaslanika i zbog unutrašnje situacije u Srbiji. Naljutio bi svoje glasače koji većinski ne razmišljaju kroz Zapad, a izbori su u aprilu – istakao je on, konstatujući da Vučić uspješno balansira između interesa evropskih zemalja s jedne strane, te Rusije i Kine s druge strane.

“Lažne žrtve i zasluge”

Da je podrška Srbije Republici Srpskoj i njenom opstanku neupitna bez obzira na trenutnu vlast, smatra politički analitičar iz Beograda, Cvijetin Milivojević.

– Po Ustavu Republike Srbije, obaveza državnih rukovodstava je da brinu o Srbima izvan Srbije, a pogotovo iz Republike Srpske. Tu je i sporazum o paralelnim specijalnim vezama Republike Srpske i Srbije. Ogromna podrška građana Republike Srbije ide u pravcu podrške građanima Republike Srpske, a ne Miloradu Dodiku, Mirku Šaroviću, Mladenu Ivaniću, Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću… – naglasio je Milivojević.

Ipak, kaže, problem je u tome što svaka trenutna vlast u Srbiji, pa sada i predsjednik Vučić, građanima Srpske i Srbije tu podršku predstavljaju kao svoju zaslugu, a nerijetko i kao žrtvu.

– Vučić je isticao kako se, uprkos svim pritiscima međunarodne zajednice, neće odreći Srpske. Nije da se on ne odriče Srpske zato što to hoće ili neće, nego bi, ako bi se odrekao Srpske, na sljedećim izborima bio politički pokojnik. Dodika se može odreći, to nije sporno, mada nisam siguran da mu je u ovom trenutku i to politički dobro, jer ovdje imate milion birača koji su porijeklom s one strane Drine. Imate i najmanje pola miliona birača koji su porijeklom s one strane Save i Une. Kada bi Vučić lično uveo sankcije Dodiku, to bi im bila poruka da više ne glasaju za njega – smatra on.

Kad bi bilo “stani-pani”…

Pored izbora i straha od gubitka velikog broja glasova, Milivojević pominje i korupciju kao jedan od mnogih razloga zbog kojih Vučić ostaje pri podršci Dodiku.

– Svi potenciraju kako je Dodik korumpiran i kako vodi čitavu BiH u pogrešnom pravcu, zaboravljajući da sve zemlje u regionu imaju mnogo veći stepen korupcije nego što je to slučaj u BiH. Zamislite sada da Vučić, nakon poziva Eskobara, uvede sankcije Dodiku zato što je on korumpiran, a imate vlast u Srbiji koja je makar jednako korumpirana. To bi bio nonsens – ocjenjuje Milivojević.

Podsjeća na iskustvo iz devedesetih.

– Milošević je uveo sankcije Srpskoj poslije nesrećnih pregovora ’93. i kako je na kraju završio?! Završio je tako što je morao da ih ukine. Iako su tada bili ratni uslovi, građani s obje strane Drine mu to nisu nikada oprostili – istakao je on.

Ipak, smatra da bi Vučić, kada bi bilo “stani-pani”, bio spreman da se odrekne dosadašnje podrške Srpskoj.

– Ako je 2013. godine potpisao Briselski sporazum o Kosovu u kojem se ni na jednom mjestu ne pominje Srbija, što je faktički odricanje od suvereniteta Srbije na Kosovu, onda budite sigurni da bi bio spreman to uraditi i kada je riječ o Republici Srpskoj. Ali, u ovom trenutku je drugačija međunarodna situacija, što su pokazala glasanja u Savjetu bezbjednosti kada je riječ o britanskoj rezoluciji o genocidnosti Srba ili o izboru novog visokog predstavnika. Vi sada imate Rusiju koja je faktički na strani Srpske, ali i Kinu koja je blizu da bude na istoj strani. U najmanju ruku, ponekad koristi veto – rekao je Milivojević.

PRIJATELJSKI ODNOSI OD DAVNINA

Cvijetin Milivojević je podsjetio na prijateljske odnose Dodika i s drugim ličnostima iz Srbije. Kako kaže, čak i dublje nego s Vučićem.

– Njega je izmislio Slobodan Milošević, a bio je prijatelj s Tadićem, Koštunicom, Đinđićem… Međutim, i logično je da vlast u Republici Srpskoj na neki način ima potrebu da njeguje odnose sa vlašću u Srbiji, jer i građani očekuju da budu naslonjeni na ono što im je matična država. To nije samo osobenost srpskog naroda, nego i drugih naroda koji imaju veliku dijasporu – istakao je on.

Izvor: Srpskainfo.com

Previous articleZorannah i fudbaler Fulama: Oboje objavili istu fotografiju, pa je obrisali
Next articleVrhovac: U ovom trenutku IRB nema ni marke gubitka