Home Izdvojeno Milanović: Letjelica je došla iz Ukrajine, ima šest tona.

Milanović: Letjelica je došla iz Ukrajine, ima šest tona.

337
0
FOTO: DANIEL NOVOTNY/EPA

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se javnosti zbog pada bespilotne letjelice u Zagrebu.

Podsjetimo, sinoć oko 23 sati na zagrebački Jarun pala je bespilotna letjelica ruske proizvodnje.

“Ovo je ozbiljan incident”
“Znamo kakav je objekt doletio. Dojavu nismo nikakvu dobili. Objekt je letio iznad Mađarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru letio je manje od sedam minuta i srušio se na područje Jarun, srećom bez žrtava. Ovo je ozbiljan incident i tako ga tretiramo. Istraga je u toku, sve detalje želimo utvrditi”, rekao je predsjednik.
“Pozivam građane da budu mirni jer ovakve stvari se u sukobima ovakve vrste mogu dogoditi. Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske, to je prvi i drugi utisak. Određene proceduralne stvari moramo preispitati i utvrditi kako je moguće da je do ovog došlo a da letjelica veličine aviona nije srušena na putu od Ukrajine do Zagreba”, rekao je.

“Gledamo šta se dešava u Ukrajini, ali o ovom događaju, kad je u šire središte grada veličine gotovo milion ljudi pala letjelica teška šest tona, nisam vidio da je izvijestio bilo ko na CNN-u, BBC-ju i Al Jazeeri… Kao da je pala kiša, a ne, srećom, nenaoružana bomba”, rekao je.

“Istražuje se kako je moguće da ovo niko nije primijetio”
“Trenutno je predmet ozbiljne istrage kako je moguće da ovo niko nije primijetio. Pitanje je je li Hrvatska s ovim nivoom odbrane mogla išta napraviti. Bilo je vrlo kratko u našem vazdušnom prostoru. Nazvao sam jutros premijera”, rekao je Milanović.

“Činjenice će se utvrđivati. Kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede više od sat vremena iznad članice NATO-a i da niko to ne primjećuje? Uključene su vojne službe u istragu. Kako stvari zasad stoje, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine, srušila se iznad Zagreba kad je nestala bez goriva”, rekao je.

Previous articleEvo šta to otkriva o vašem zdravlju, važan DETALJ!
Next articlePogledajte kako je Lukašenko ušao u Putinovu kancelariju!