Home Lifestyle Obavezno napravite ovo jelo, staro vjerovanje kaže da donosi sreću

Obavezno napravite ovo jelo, staro vjerovanje kaže da donosi sreću

378
0
foto/shuterstock

Teodorova subota je praznik koji se obilježava za vrijeme Vaskršnjeg posta i posvećen je Svetom velikomučeniku Teodoru Tironu, čiji se dan proslavlja i 17. februara. U subotu se zapravo obilježava uspomena na njegovo javljanje Episkopu Evdoksiju, prve subote prve nedjelje posta.

Za ovaj praznik se vezuju razni običaji još od naših predaka, a oni su se nekada najviše vezivali za životinjje, posebno za konje. Prema vkerovanju Teodor Tiron je jahao hromog konja, a nekada su se na ovaj dan organizovale trke konja ili su se jahali i pokazivali konji.
Pošto je praznik povezan sa konjima, nekada su na ovaj dan u vodu za kupanje stavljali potkovicu, ali se i mijesio kolač (hljeb) na kojem su se nalazili ukrasi u obliku konja i potkovice – smatralo se da to privlači sreću. U istočnoj Srbiji postoji običaj da na ovaj praznik treba pripremiti žito koje se inače priprema i za slavu.

Ipak, pored svih običaja, na ovaj praznik je najvažnije razvijati duhovnost kroz molitvu, ljubav u srcu i njegovanje unutrašnjeg mira.

Previous articleOVAJ HOROSKOPSKI ZNAK JE NAJDOSADNIJI I NAJNAPORNIJI
Next articleBanjalučka “Toplana” ostala bez mazuta jer su zalihe rasprodali?