Početna Savjeti Pobijedite pospanost: Ovi trikovi će vas prodrmati i spriječiti da zaspite na...

Pobijedite pospanost: Ovi trikovi će vas prodrmati i spriječiti da zaspite na poslu

95
0
IZVOR: STOKKETE/SHUTTERSTOCK.COM

Kako pobijediti pospanost u toku dana?

Da li ste često pospani na radnom mjestu? I to ne samo da zijevate i osjećate nešto umornije, već se bukvalno borite da vam “ne padne glava” i zaspite pred svima? A ne možete da se požalite na prethodnu noć i loše spavanje…

Ako je ovo slučaj, nemojte da brinete. Posljednjih dana temperaturne razlike su drastično izražene, a poslije talasa vrućine došlo je manje osvježenje. Tako da sve to utiče da se osjećamo pospano…

Somnolozi ističu da je, da biste tokom cijelog radnog vremena zadržali istu koncetraciju i fokus, neophodno je da napravite promjenu aktivnosti, odnosno da ono što radite zamijenite drugom vrstom posla.

Možete da radite vježbe (ako u kancelariji postoje takvi uslovi) – čučnjeve, sklekove, da krv počne jače da pumpa, to će vas zasigurno probuditi. Takođe, ako ste u mogućnosti najbolje bi bulo da izađete u kratku šetnju, umijete se hladnom vodom, tuširate se na smjenu toplom i hladnom vodom.

Specijalisti napominju da dnevna pospanost obično ne traje dugo, oko 30 minuta, a zatim nestaje sama. Prema riječima somnologa, najefikasniji način da se riješite dnevne pospanosti jeste da se dobro naspavate i da vam to bude rutina. Da biste se izbori sa željom da dremnete u toku danana, treblo bi da spavate 8 sati noću, onda ne bi bilo takvih slučajeva na poslu.

Prethodni članakZbrinuti na UKC-u: Poznat identitet povrijeđenih u teškoj nesreći kod Mrkonjić Grada
Naredni članakLagani ljetnji obrok: Pileći prutići umotani u tortilju