Početna Savjeti Lijekovi i pojedina hrana ne idu zajedno: Ove kombinacije treba izbjegavati

Lijekovi i pojedina hrana ne idu zajedno: Ove kombinacije treba izbjegavati

95
0
FOTO: VESNA LALIĆ/RINGIER

Uzimanje određenih lijekova mijenja i neke navike u našoj svakodnevnici, a koje podrazumijevaju i promjene u uzimanju određene hrane i pića.

ojedine kombinacije hrane i lijekova mogu se pretvoriti u recept koji nam ne pomaže, a da toga nismo ni svjesni.

U nastavku saznajte koje kombinacije lijekova i hrane prema stručnjacima biste trebali izbjegavati.

Mliječni proizvodi i antibiotici
Pojedini antibiotici vežu se za kalcij, željezo i druge minerale u hrani na bazi mlijeka. To spriječava apsorpciju antibiotika, u konačnici smanjujući njihovu sposobnost da se bore protiv infekcija – tvrde stručnjaci i preporučuju da se pri pripisivanju antibiotika treba raspitati spada li on u klasu poznatu kao tetraciklini ili fluorokinoloni. Ako je tako, najbolje bi bilo da ovu skupinu namirnica izbjegavate dva sata prije i šest sati poslije uzimanja lijeka.

Grejp i statini
Sok od grejpa ne biste trebali kombinirati uz statine, lijekove za srce i impotenciju te one koji služe za snižavanje holesterola i visokog krvnog pritiska, prenosi Men's Health. Grejpfrut sadrži enzim koji učestvuje u metabolizovanju lijekova, a njegova konzumacija u izvornom obliku, pa čak i u vidu soka, ga inhibira dok se lijek nakuplja u organizmu što može biti opasno – tvrdi farmaceut Aaron Emmel.

Suvo meso i zreli sirevi sa antidepresivima
Ukoliko koristite antidepresive nastojte da izbjegavate hranu bogatu tiraminom. Ta aminokiselina stvara se u mesu, jajima i sirevima nakon određenog perioda stajanja, a u kombinaciji sa antidepresivima može izazvati nagli skok krvnog pritiska.

Osim ovih namirnica, tu su i crno vino, kiseli kupus, kao i pivski kvasac. Takođe, već je sasvim poznato kako se antidepresivi ne bi trebali kombinovati sa alkoholom jer mogu uzrokovati krvarenje u želucu ili crijevima.

Sok od jabuke i lijekovi protiv alergija
Nektar od jabuke trebali biste izbaciti onda kada uzimate feksofenadine, lijekove protiv alergijskih simptoma – barem unutar 4 sata nakon uzimanja lijeka, savjetuju stručnjaci. Ovaj sok, kao i onaj od narandže i grejpa, inhibira peptid koji prenosi lijek iz crijeva u krvotok. Nedostatak apsorpcije čini ovakve tablete do 70 posto manje učinkovitim u zaustavljanju alergija.

Vitamin K i antikoagulansi
Ljudi koji uzimaju antikoagulanse – lijekove za razrjeđivanje krvi koji se propisuju za sprečavanje ugrušaka, trebali bi smanjiti unos kelja, brokula i ostalih namirnica koje obiluju vitaminom K. On neutralizuje efikasnost antikoagulansa što znači da se poništava djelovanje ovog lijeka.

Alkohol i acetaminofen (Paracetamol)
Analgetik i antipiretik koji sigurno imate u svom ormariću sa lijekovima koristi se za snižavanje povišene tjelesne temperature i ublažavanje bolova, a trebalo bi ga uzimati bar šest sati nakon konzumiranja alkoholnih pića. Dakle, uz uzimanje ovog lijeka potrebno je pripaziti na unos alkohola u svoj organizam i ograničiti ga na minimum, prenosi Kliks.

Prethodni članak“Udaviću te, ubiti, zaklaću te kao kurban” Muškarac iz Visokog optužen za zlostavljanje majke
Naredni članakVrelo izdanje Lune Đogani: Ne može da obuzda silikonske grudi (VIDEO)